Megelőzés

2024.01.11. 07:00

Tegyünk többet az egészségünkért - Ebben az évben is várják a lakosságot ingyenes prevenciós programjaikra

A Szombathelyi Egészségügyi és Kulturális GESZ Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda (EFI) térítésmentes lakossági programjairól az irodavezetőt, Szákovics-Varga Ildikót kérdeztük.

Tóth Katalin

Balra Szákovics-Varga Ildikó. Egészségnap férfiaknak

Forrás: VN/archív

Fotó: Unger Tamás

2024-ben is ingyenes egészségprevenciós programokkal, rendezvényekkel várja a vármegyeszékhely és járása lakóit az EFI. Egyéni és csoportos szolgáltatásokat is kínálnak. Az egyéni lehetőségekről beszélt elsőként az irodavezető: egészségiállapot-felmérésre és egészség-tanácsadásra időpont-egyeztetéssel van náluk lehetőség. A tudatos táplálkozással, életmóddal, ideális testösszetétellel kapcsolatban adnak tanácsot. A lelki egészség védelmét segítő beszélgetésre/ tanácsadásra is jelentkezhetünk. Ezekben a hetekben indulnak csoportos programjaik, amelyek a rendszeres testmozgásra és az adott mozgásforma helyes technikáinak, módszereinek megtanulására ösztönöznek. 

Hat-nyolc alkalmas tanfolyamaik között januárban alakformáló tornát hirdetnek, elsősorban az ülőmunkát végzőknek. Ízületvédő jógaprogram is indul, ezenkívül szenior-, várandós-, regeneráló és gerinctorna. Egyéb csoportos programokra is benevezhetünk majd, köztük babamasszázs-, szülői szerepre felkészítő, gyermekkor elsősegélye tanfolyamra, valamint dietetikai workshopokra. Lelki egészségünk védelmére előadásokat, csoportos önismereti jellegű tréningeket terveznek. A szociális szférával együttműködve intézményi programokkal, például aktív időskori egészségnappal, kitelepülésekkel is készülnek a 65 év feletti korosztálynak. Munkahelyi és a közösségi egészségfejlesztés keretében egészségfelmérésekkel, előadásokkal, rendezvényekkel készülnek. A 3–18 éves korosztálynak oktatási intézményi keretek között ajánlanak programokat. Feladatuk az egészségkommunikáció: arra hívják fel a figyelmet, hogy magunk tegyünk az egészségünkért. Honlapjukon és Facebook-oldalukon is tájékoztatnak a lehetőségekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában