Évforduló

2024.01.30. 20:02

Tinódira emlékeztek Sárváron

A Sárváron elhunyt költőről, Tinódi Lantos Sebestyénről emlékeztek meg halála 468. évfordulóján a Nádasdy-vár parkjában álló Tinódi-emlékműnél.

Polgár Patrícia

Kondora István polgármester mondott beszédet

Fotó: Unger Tamás

Az ünnepi beszédet idén Kondora István, Sárvár polgármestere mondta, aki felidézte a lantos költő életútját. Azt, hogy 1505 és 1510 között születhetett Fejér megye déli vagy Baranya megye északi részén, és hogy Pécsett tanult, ahol latin nyelvet, zenei műveltséget és deákos ismereteket szerzett. Kezdetben Török Bálint udvarában vitézkedett, a bal karján ejtett sebesülést követően fordult a költészet irányába. Kassán családot alapított, majd 1545-ben a nagyszombati országgyűlésen ismerkedett meg Nádasdy Tamás nádorral, aki onnantól kezdve pártfogolta. 1553-ban nemesi rangot kapott Ferdinánd királytól a költészetében található hazafias gondolatokért. Tinódi Lantos Sebestyén 1556 januárjában halt meg Sárváron.

– Tinódi megbecsültségének oka, hogy képes volt megragadni saját korának legjelentősebb kérdését, a nemzet megmaradásának mindennél fontosabb gondolatát. Sikerének titka, hogy a korban ritka módon, magyar nyelven írta meg költeményeit – mondta el a polgármester, aki azt is hozzátette: az, hogy évszázadok távlatából sem felejtődött el munkássága, annak köszönhető, hogy minden generáció megkapta a róla szóló alapvető ismereteket Sárváron is, különös intenzitással a 20. század első évtizedeiben. Az 1930-as években emellett ásatások indultak a sári templomnál, hogy felleljék feltételezett temetési helyét, sikertelenül, 1956-ban pedig dr. Naszádos István és dr. Horváth István Károly gondozásában megjelent a róla szóló emlékkönyv. A polgármester úgy véli, Tinódit nem véletlenül soroljuk a 16. század legjelentősebb alkotói közé: az őt követő történetírók gyakran hivatkoztak krónikáira forrásként, ugyanis korában először adott hiteles kortörténeti leírásokat. Végül Perneszith György, Nádasdy Tamás tiszttartója szavaival búcsúzott: „Tinódi Sebestyén megvetvén már ezt a halandó muzsikát, elment a mennybéliekhez, hogy ott az angyalok között sokkal jobbat tanuljon”. A polgármesteri beszédet követően az önkormányzat, a Nádasdy Kulturális Központ, a Tinódi-gimnázium és a Nádasdy Ferenc Bandérium képviselői helyezték el az Egri históriának summája és a gimnázium Tinódi-indulója dallamaira az emlékezés koszorúit a lantos emlékművénél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában