Hazakerültek

2024.01.13. 07:00

Újra a kastélyban a Batthyány család elfeledett képei - magánszemélytől vásárolta meg az alkotásokat a körmendi múzeum

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával négy, a 20. század első negyedében készült hímzett képet sikerült megvásárolnia a Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeumnak. A képek 1945-ig a Batthyány család tulajdonában voltak és a körmendi kastély falán függtek.

Tóth Judit

Forrás: Szendi Péter

Móricz Péter, a körmendi Dr. Battthyány-Strattmann László Múzeum vezetője lapunk érdeklődésére elmondta: a körmendi Batthyány-kastély a második világháború végéig hercegi pompával volt berendezve. Az itt őrzött, országos hírű műtárgyak – a fegyvertár, a levéltár, a könyvtár és a festmények - egy része 1945-ben elpusztult, más része budapesti országos múzeumok tulajdonába került.

Közel nyolc évtizeddel a hercegi gyűjtemények pusztulása után helyben egyre ritkábban bukkannak fel olyan tárgyak, amelyek a Batthyány családhoz köthetők. Most mégis előkerült négy hímzett kép, amelyeket Csák Mártontól vásárolt meg a múzeum.

Az egyik képen egy nőalak látható, aki vörös hermelinprémmel szegett felsőruhát, valamint fehér, redőzött szoknyát visel, jobb karján papagáj ül, amelyet kezéből etet. A háttérben, az alak jobb oldalán sziklán álló vár, alatta kanyargó folyó látható. 

A második képen egy férfialak tűnik fel, kék, hosszan lógó, kiszélesedő ujjú felsőruhában, világos harisnyában. Jobb karján sólyom, baljában pedig elejtett kócsagot tart, a háttérben hegyek és fenyőfák vannak a képen. 

A harmadik alkotás barnás, drappos árnyalatokkal hímzett, rajta angolpark látható kör alakú kerti pavilonnal. Az előtérben hegyes fenyőfélék, illetve dús lombú lombhullatók, amelyek tükröződnek egy tóban. 

A negyedik kép szintén barnás színű, ezen egy kékes toronyépület látható egy tóba vagy tengerbe benyúló szikla tetején. A jobb oldalon ködbe burkolódzó hegy emelkedik ki a tájból.

A négy kép a keretek restaurálása után a Szalon és ebédlő a Batthyány-kastélyban című állandó kiállításba kerül.

A múzeum vezetője végül azt is hozzátette: intézményük 2004-ben vette fel Dr. Batthyány-Strattmann László nevét, onnantól kedve hangsúlyosabban foglalkoznak a Batthyány családhoz és a kastélyhoz kapcsolódó tárgyak gyűjtésével. Ez áll a múzeum középtávú gyűjteményfejlesztési koncepciójának fókuszában is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában