Képzőművészet

2024.01.24. 13:30

Válogatás – izgalmas összkép Kőszegen a Vasvári Békeház gyűjteményből

A Vasvári Békeház képzőművészeti gyűjteményéből válogat a Jurisics-vár Lovagtermében február 25-ig látogatható kiállítás. Friss szerzeményeket is kiállítottak Kőszegen: 2023-ban és 2024 év elején történt ajándékozásból származó festményt is láthat a közönség.

Tóth Katalin

Fotó: © Cseh Gábor

A Kőszegi Művészeti Egyesület szervezésében nyílt meg a tárlat, gondolata elnöküknek, prof. dr. Lőrincz Zoltán művészettörténésznek köszönhető. Tavaly év végén a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtárban Tornay Endre András Munkácsy-díjas szobrászművész hagyatékának egy részét bemutató emlékkiállításkapcsán merült fel, hogy legyen önálló kiállítása a Vasvári Békeház gyűjteményének Kőszegen, ez valósult most meg. 

Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész, a vasvári gyűjtemény kurátora elmondta: átfogó ívet válogatott a gyűjteményből a híres Nagybányai Művészeteleptől a vasi képzőművészet modern vonulatáig – annak legszebb darabjait képviseli a tárlat. Példákat is említett: Nagybányán készült, az ottani református templomot ábrázolja Egyed Kálmán festménye. A vasi művészek többi mestere is ott tanult: Radnóti Kovács Árpádnak például Glatz Oszkár volt a mestere. Zsennyén a 2. világháború után, 1946-ban szerveződött egy, a nagybányaihoz hasonló művészkolónia, melynek Burány Nándor és Radnóti Kovács Árpád volt a vezéregyénisége – mindketten képviseltetik magukat a kőszegi kollekcióban. 

Burány Nándor nagy méretű tájképét is kiállították, amit Káldy Lajos festőművész örökösei ajándékoztak 2023 év végén a Vasvári Békeház gyűjteményébe, és Kőszegen mutatják be elsőként – a festmény a főfalon főműként hat, a kiállítás mágneses centrumának nevezte Tóth Csaba. A modernizációs ív Pozsonyi János egy absztrakt művével zárul Kőszegen.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában