Helyi közélet

2024.02.23. 21:24

A Fejlövés a képtárban

Február 29-én 17 órakor Bacsó Péter Fejlövés című, 1968- ban készült filmjét vetítik a képtár filmklubjában. Vendég: Bollők Csaba filmrendező.

Vaol.hu

Bacsó Péter letaglózó nemzedéki közérzetfilmjében Kovács Kati és Horváth „Charlie” Károly alakítja az önpusztítással lázadó fiatalokat – mondja a képtári ajánló. A Fejlövés a hatvanas és a hetvenes évek generációs közérzetfilmjeinek vonulatába is beilleszthető, de a francia új hullám hatásait is magán hordozza – Bacsót bevallottan Godard stílusa, szikársága inspirálta. A film mind a fikciót dokumentarista stílussal ötvöző szemléletével, mind a civil szereplők használatával megelőzte korát. 

Operatőri munkájáért Zsombolyai János méltán kapta meg a Magyar Filmkritikusok Díját, míg Kovács Katit a legjobb női főszereplőnek választották meg az 1968-as Pécsi Filmszemlén. A mozikban összesen 336 ezer jegyet adtak el rá. Arról szól (vigyázat, spoiler!), hogy Klári, a huszonkét éves ápolónő felmond a kórházban, és barátjához, egykori betegéhez utazik Pestre. Jóska is munkanélküli, haverja, Béla pedig autólopásból tartja fönn magát. Hárman együtt elautóznak Kecskemétre, a lány szüleihez. Hogy mi lesz ebből, a filmklubban kiderül. A belépés ingyenes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában