vaol.hu podcast

2024.02.09. 10:00

A mulatságot felváltja a húsvét, megkaptuk az újrakezdés lehetőségét – Beszélgetés dr. Szalai Gábor büki plébánossal

Vízkereszt fő ünnepével kezdődik el az egyházi szempontból a húshagyó keddig tartó évközi stádium. Ezt követi a nagyböjti első napja a hamvazószerda – mondta dr. Szalai Gábor, büki plébános.

Horváth László

Dr. Szalai Gábor

Fotó: Cseh Gábor

A nagyböjt sokak számára egy negatív hangulatú időszakot, a mindenféle jótól való tartózkodás időszakát jelenti. Miközben a hívő ember az Isten kegyelméből megéri az újrakezdés lehetőségét. Ajándékba kapunk egy olyan időszakot, amikor a lelkünkkel foglalkozhatunk, mennyit értünk Isten mérlegén. Vegyük észre, hogy a tavalyi húsvét óta eltelt egy évben milyen jó tulajdonságokat tartottunk meg. Miben adott erőt az Úr, hogy jobb emberré váltunk. 

A húsvéthoz a böjt is hozzátartozik, de szerencsésebb lenne ezt az önfegyelmezés időszakának nevezni. Ilyenkor az ember kevesebbet étkezik, bizonyos napokon kevesebb hús fogyaszt. Ide tartozik az is, amit más atyák is mondanak a híveknek: tartsunk szóböjtöt. Az internetet, csak tanulásra és munkára használjuk. Legyen több ima, befeléfordulás.

Milyen szerepet tölt be a keresztény ember életében? – ezt megkérdeztük dr. Szalai Gábor, büki plébánostól.

Hallgassa meg a beszélgetést:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában