Visszahelyezték

2023.03.06. 13:21

Negyvenhárom év után: újra eredeti helyén a díszes oltár a büki Szent Kelemen-templomban

Az 1980-ban zárult renoválás során a büki Szent Kelemen-templomban a főoltár egy oldalsó helyre került. Most a hívek kezdeményezésére visszaállították a korábbi állapotot.

Horváth László

Fotó: © Cseh Gábor

- A Szent Kelemen-templomban 1973-ban kezdődött el egy átfogó régészeti, műemléki feltárás – mondta el a helyszínen dr. Szalai Gábor plébános. – Az akkori kutatások sok meglepetést tartogattak: így derült fény a templom feltételezettnél is korábbi eredetére. Ennek bizonyítékait, építészeti elemeit igyekeztek megőrizni és bemutatni a műemlékvédelmi szakemberek. A hangsúly a barokk és román kori templomrészletekre tevődött. Több olyan jelet is találtak, amelyek arra ösztönözték a szakembereket, hogy tovább kell folytatni a feltárást. Ennek során találtak rá a középkori lőrésre, amelyet később kibontottak. Azért, hogy a büki templom szentélye mindenki által jól látható helyen legyen, a győri egyházmegye jóváhagyásával 1979-ben, a templom mellékhajójába helyezték át az oltárt. 

Negyvenhárom év múltán a helyi hívek azzal az ötlettel álltak a plébános elé, hogy „rehabilitálják” a Storno Ferenc készítette, díszesen faragott műemléki oltárt. Az ügyben megkeresték a győri püspökséget, illetve a Vas vármegyei örökségvédelmi illetékeseket is. Az engedélyek birtokában, a szakemberek felügyelete mellett történt a visszaépítés. Az oltár megáldására pedig szeretnék meghívni Veres András győri megyés püspököt, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökét. 

A munkálatokat saját, egyházközségi forrásból finanszírozták. Az átalakítás miatt keddenként és csütörtökönként nem tartottak szentmisét.  

Az oltár visszahelyezésével megüresedett helyre önálló tabernákulumot készíttettek. Az oltárszekrénynek a rövidesen kezdődő nagyheti szentségőrzésben lesz nagy szerepe. A mellékhajóban jobb és baloldalt kkét barokk szobrot is elhelyeztek.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában