Gálaműsor

2024.02.05. 14:04

A Szökős Néptáncegyüttes 35. jubileumi estjén megtelt a szombathelyi sportház

Megtartotta 35. jubileumi gálaműsorát vasárnap az ELTE Savaria Egyetemi Központ Szökős Néptáncegyüttese az Agora MSH-ban – rengeteg tapssal, baráti köszöntőkkel, ajándékokkal ünnepelték a születésnapot.

Merklin Tímea

Fotó: © Cseh Gábor

Az est számadás volt az elmúlt évek eredményeiről, s egyben emlékezés a táncműhely 35 esztendejének sikereire, élményeire, a műsorvezető az együttes egyik alapító tagja, Gergó Judit volt.

V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő és  Lenkai Nóra, az ELTE SEK rektori biztosa
Forrás: Puskás Enikő

Első számként a moldvai csángók archaikus tánckultúrájába nyújtottak betekintést; Fekete-Tóth Bianka kompozíciója a novemberi Lajtha László Koreográfiai Verseny különdíjas alkotása lett; közreműködött a Juhos Együttes.

A néptánc a valódi életre tanít

Dr. Nemény András polgármester köszöntőjében azt emelte ki, hogy  nagy adományt, igazi értéket adtak gyermekeiknek azok a szülők, akik néptáncra íratták a gyermekeiket, mert ez nem csak a mozgás, a közösség élményét adja, hanem olyan valódi életet, ami teherbírásra is megtanít.

A folytatásban Reményik iskola Berbécs csoportjának 10-11 éves tagjai bolondlakodalmat adtak elő – Kővári Réka és Molnár Péter koreográfiájában, a Sárarany Zenekar kíséretében. Ezután a Szökős-közösség érett férfitáncosai Végső Miklós kompozíciójában idézték meg a szatmár-beregi juhászok dal- és tánchagyományát.

 Asszonynép a banyalakodalomban

Aztán a fehérnép elevenítette fel a zselici asszonyok féktelen „banyalakodalmát”; Czigány Tamás alkotását a szakma Körmenden első, Tatabányán pedig zenei különdíjjal értékelte.

A Reményik Iskola Bölicze csoportjának táncosai a bukovinai székelyek tánc-örökségét mutatták be, Fekete-Tóth Bianka és Molnár Péter koreográfiájában, majd a Szökős rimóci táncösszeállítását láthattuk, ami a 2021-es Lajtha László Koreográfiai Verseny I. díjas  lett. Kísért a Sárarany Zenekar, a Savaria Rézfúvós Együttes, valamint Molnár Péter.

 Hangszeres tudásával Molnár Péter parádézott

 A második részben hallhattunk kocsmát betöltő a tekerőmuzsikát, majd a Bariska-Möndölecske csoport ifjúsága - Kővári Réka és Molnár Péter tanítványai - a Székelyföldre, a Csíki-medencébe kalauzolt bennünket. Őket a „Tót család” követte a színpadon, akik Bognár József alkotásában élték újra örkényi találkozásukat az Őrnagy Úrral. A tragikomédia szereplői Gergácz Gábor, Gergáczné Keszey Kinga, Fekete-Tóth Bianka, Borsodi Gergely, valamint Molnár Péter voltak.

A táncszínházi kitérő után ismét a folklór került főszerepbe: a Vasi Legényczéh előadása a kalotaszegi Nádas mente falvaiba repített bennünket, ahol a legényest a legnagyobb virtuozitással és kifinomultsággal járták a paraszttáncosok.

Ritkán szöknek, de az öröm

 A műsor végén a nosztalgikus emlékezés pillanatait hozta színpadra a „RitkánSzökős” és az „ŐsSzökős” fellépése. Elsőként a 2010-es évek táncos nemzedéke, akik még nem szakadtak el mindannyian a Szökőstől, de már „ritkábban szöknek…” E közösség kedvelt tájegysége volt a Szilágyság, melynek táncait több kompozícióban feldolgozta az együttes. A jubileumi esten bemutatott összeállításukban a szilágysámsoni szőlőhegyen fogant anekdoták segítségével idézték fel aktív táncos létük élményeit – Takács Ádám és Molnár Péter koreográfiájában.

Az „ŐsSzökős”, az alapítók nemzedéke Gerlecz László koreográfus és művészeti vezető munkája nyomán formálódtak karakteres közösséggé. Megélhették a táncgyűjtés élményeit Erdély több falujában. Legkedvesebb táncaik hangulata az erdélyi Mezőségre vitt, előadásuk valódi örömtánc volt, melyet aztán a fiatalabb generációk sem nézhettek tétlenül. Mindehhez Bognár Szilvia énekszava társult, aki egykor az együttesben táncolt, és Horváth Attila hegedűjátéka szólalt meg a szökős-dallamban.

A Szökős eljegyezte magát a néptánccal, és 35 éve kitart mellette

A műsor végi köszöntők sorában Lenkai Nóra, az ELTE SEK rektori biztosa kifejezte büszkeségét, hogy a Szökős az ELTE nagycsalád része. Megtisztelte jelenlétével az estet V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő, a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos, aki beszédében kiemelte:

a Szökős figyelmeztet bennünket, hogy mindennek rendelt ideje van,  és a jeles napok keretezik az életünket, amelynek ritmusa van.

– A Szökős tevékenysége egyfajta életvezetési tanácsadás, életstílus sugallása, milyen a magyar életmód. Aki ezzel a kultúrával elkötelezte magát nem csupán mozdulatokat, dallamokat tanul, nem csupán esztétikai élményt nyújt. Köszönet azért, hogy mindezt évtizedek óta elmélyítitek, továbbadjátok, életitek – mondta V. Németh Zsolt, aki házassági évfordulóhoz hasonlította a 35. jubileumot: az együttes eljegyezte magát a néptánccal, és ahogy az normális házasságban lenni szokott, ki is tartott mellette. Olyan ez, mint a vászon – elszakíthatatlan, erős és tartós, ezt kívánom nektek, hogy ez így legyen, és hogy az arany- és gyémántlakodalmon is itt lehessünk! – mondta, hozzátéve: ­– Ehhez egy kis életvizet hoztam, a magam csinálmányát.

Köszönet, „hogy vagytok, és mi lehetünk”

Gaspari Gábor, a Szökős együttes vezetője köszönetet mondott minden érintettnek, aki hozzájárult az együttes 35 éves tevékenységéhez; majd baráti és szakmai köszöntők következtek, köztük az Ungaresca, az Ungaresca Senior, a Kőszegi Hajnalcsillag, a Gencsapáti Néptáncegyüttes, a celldömölki Kemenesaljai Néptánccsoport is hozott ajándékot. Maga a Szökős közösség pedig Molnár Péter művészeti vezetőnek és Gaspari Gábor együttes-vezetőnek mondott köszönetet – „hogy vagytok, és mi lehetünk!”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában