Megállapodás

2024.02.14. 19:49

Áttörés a találkozón - Felsőszölnökön a magyar–szlovén projekt képviselői

A magyar és a szlovén kormányfő két évvel ezelőtt írták alá azt az egyezményt, amelynek értelmében a két ország 5-5 millió eurót biztosít a Rábavidék, illetve a Muravidék gazdaságfejlesztésére. Szerdán előrelépés történt a nemzetközi együttműködésben. A programbizottság ülésén arról döntöttek, hogy idén a Muraba Európai Területi Társulás négy alapítója számára lehetőség nyílik egy-egy pályázat megvalósítására.

Tóth Judit

Szerdán Felsőszölnökön rendeztek találkozót a magyar–szlovén projekt ügyében

Fotó: Szendi Péter

A megbeszélésen részt vett többek között Kiss-Parciu Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium regionális és határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára, Vesna Humar, a Szlovén Köztársaság Külföldön Élő Szlovénekért Felelős államtitkára, Andreja Katic államtitkár, Kelemen Gertrud és Dubravka Šekoranja főkonzulok, Orban Dusan, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnöke, Janez Magyar, Lendva polgármestere, Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere, Papp Bálint, a Muraba Európai Területi Társulás igazgatója, valamint Holecz Károly, az Országos Szlovén Önkormányzat elnöke.
 Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Janez Janša szlovén kormányfő 2022 februárjában Lendván írták alá azt a megállapodást, amelynek értelmében a két ország 5-5 millió eurót biztosít a Muravidék és a Rábavidék fejlesztésére. Az egyezmény után lelassult a Közös Alap ügye, de a fejlesztési törekvéseket mindvégig napirenden tartották a felek. A felsőszölnöki találkozó jelentős áttörést hozott. A program koordinálásával megbízott Muraba Európai Területi Társulás bemutatta azt a stratégiai dokumentumot, amelyet szakértők bevonásával készített el. 
Ez a dokumentum jelentheti a források lehívásának alapját a következő években a nemzetközi együttműködést illetően. A programbizottság döntést hozott arról is, hogy 2024-ben a Muraba ETT négy alapítója – az Országos Szlovén Önkormányzat, Szentgotthárd Város Önkormányzata, Lendva Község Önkormányzata és a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség – számára lehetőség nyílik egy-egy pályázat megvalósítására. 
A forrást az érintett minisztériumok – magyar oldalon a Külgazdasági és Külügyminisztérium – biztosítják erre az esztendőre. Miután a Muraba Európai Területi Társulás a stratégiai dokumentumban elvégzi a szükséges átvezetéseket és módosításokat, a szlovén és magyar kormány egyaránt határozatban hagyja jóvá a fejlesztési tervet. Ezután – várhatóan tavasz végén vagy nyár elején – indulhat el a projektek kivitelezése a gyakorlatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában