2024.02.03. 15:25
Elfelejtett körtepálinkával koccintottak a magyarszombatfai disznóvágáson - sok fotóval
Hagyományos falusi disznóvágást tartottak a határszélen, immár hetedik alkalommal. Magyarszombatfa volt a házigazda, Szlovéniából Pártosfalva és Szerdahely volt a vendég.
Fotó: Unger Tamás
Február első szombatján még csípős volt a reggel, nagyjából tíz órára bukott át pozitívba a hőmérő higanyszála.
Kellett melegítőnek a kisüsti a magyarszombatfai közösségi térnél, ahol disznóvágásra készültek a helyiek, kiegészülve pártosfalvai és szerdahelyi barátaikkal, ismerőseikkel. Nincs disznóvágás fogópálinka nélkül, de ami ezúttal került a kupicákba, igazi különlegesség volt. Egy raktár mélyén ugyanis rábukkantak néhány liternyi itókára, amit "Elfelejtett önkormányzati pálinka" néven címkéztek fel és kínáltak körbe. A faluban úgy emlékeznek, hogy valamikor 2008 vagy 2010 táján főzették körtéből. Talán szerencse is, hogy nem került elő eddig, mostanra vált igazi, zamatos őrségi pálinka belőle.
Disznóvágás Magyarszombatfán
Fotók: Unger TamásReggelire kocsonyát szolgáltak fel, nyakon öntve tökmagolajjal és megszórva lilahagymával, mert ezen a vidéken ez így szokás. A házi kenyeret Mihók, a csörötneki pék sütötte és hozta a jeles alkalomra, aki gyakran megfordul helyi termelőként a magyarszombatfai rendezvényeken, része a falu közösségének.
Míg az asszonyok a konyhában tettek-vettek, tüsténkedtek, addig a férfiak "nekiláttak" a disznónak. Szalmával takarták be, mint régen, úgy pörzsölték meg az állatot. A 128 kilós jószágot rendfán bontották szét, aztán sokféle finomság készült belőle. Elsőként a vérmálét és hagymás vért sütötték ki, délre kész lett a resztelt máj is. Közben húsleves és toroskáposzta főtt a fazekakban, kondérokban. Nagy keletje volt a pirosra sült, friss pecsenyének, zsírját házi kenyérre csepegtették. Többféle hurkát töltöttek: véreset, májasat, hajdinásat, sőt zsemléset is, utóbbi nem jellemző a vidékre, mégis kipróbálták.
-A célunk az volt, hogy az ételekben a határ mindkét oldalának ízei benne legyenek - mondta Albert Attila, Magyarszombatfa polgármestere, aki maga is aktív résztvevője volt az eseménynek.
A településen még megvan a hagyománya az állattartásnak, bár nem olyan volumenben, mint régen. A tél - november 30-tól, András napjától kezdve - a disznóvágások ideje, Magyarszombatfán legalább három magánháznál volt disznótor a közösségi - határok nélküli - disznóvágással egy időben.