Már a hetedik alkalom volt

2024.02.03. 15:25

Elfelejtett körtepálinkával koccintottak a magyarszombatfai disznóvágáson - sok fotóval

Hagyományos falusi disznóvágást tartottak a határszélen, immár hetedik alkalommal. Magyarszombatfa volt a házigazda, Szlovéniából Pártosfalva és Szerdahely volt a vendég.

Tóth Judit

Fotó: Unger Tamás

Február első szombatján még csípős volt a reggel, nagyjából tíz órára bukott át pozitívba a hőmérő higanyszála. 

Kellett melegítőnek a kisüsti a magyarszombatfai közösségi térnél, ahol disznóvágásra készültek a helyiek, kiegészülve pártosfalvai és szerdahelyi barátaikkal, ismerőseikkel. Nincs disznóvágás fogópálinka nélkül, de ami ezúttal került a kupicákba, igazi különlegesség volt. Egy raktár mélyén ugyanis rábukkantak néhány liternyi itókára, amit "Elfelejtett önkormányzati pálinka" néven címkéztek fel és kínáltak körbe. A faluban úgy emlékeznek, hogy valamikor 2008 vagy 2010 táján főzették körtéből. Talán szerencse is, hogy nem került elő eddig, mostanra vált igazi, zamatos őrségi pálinka belőle.

Reggelire kocsonyát szolgáltak fel, nyakon öntve tökmagolajjal és megszórva lilahagymával, mert ezen a vidéken ez így szokás. A házi kenyeret Mihók, a csörötneki pék sütötte és hozta a jeles alkalomra, aki gyakran megfordul helyi termelőként a magyarszombatfai rendezvényeken, része a falu közösségének.

Míg az asszonyok a konyhában tettek-vettek, tüsténkedtek, addig a férfiak "nekiláttak" a disznónak. Szalmával takarták be, mint régen, úgy pörzsölték meg az állatot. A 128 kilós jószágot rendfán bontották szét, aztán sokféle finomság készült belőle. Elsőként a vérmálét és hagymás vért sütötték ki, délre kész lett a resztelt máj is. Közben húsleves és toroskáposzta főtt a fazekakban, kondérokban. Nagy keletje volt a pirosra sült, friss pecsenyének, zsírját házi kenyérre csepegtették. Többféle hurkát töltöttek: véreset, májasat, hajdinásat, sőt zsemléset is, utóbbi nem jellemző a vidékre, mégis kipróbálták.

-A célunk az volt, hogy az ételekben a határ mindkét oldalának ízei benne legyenek - mondta Albert Attila, Magyarszombatfa polgármestere, aki maga is aktív résztvevője volt az eseménynek. 

A településen még megvan a hagyománya az állattartásnak, bár nem olyan volumenben, mint régen. A tél - november 30-tól, András napjától kezdve - a disznóvágások ideje, Magyarszombatfán legalább három magánháznál volt disznótor a közösségi - határok nélküli - disznóvágással egy időben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában