Szükség van a civil szervezetekre

2024.02.27. 17:05

Ellenőrzési tapasztalatok és jó gyakorlatok

Civil szervezeteknek tartott tudásmegosztó konzultációt Szombathelyen az Állami Számvevőszék

Tóth Katalin

Fotó: © Cseh Gábor

Civil szervezeteknek tartott tudásmegosztó konzultációt kedden az Állami Számvevőszék (ÁSZ). Ellenőrzési tapasztalataikat és szaktudásukat hozták a Berzsenyi Dániel Könyvtárba a Hegypásztor Kör közreműködésével.

Szükség van a civil szervezetekre, hozzájárulnak közös értékeink megvalósításához, hangsúlyozta dr. Szele Tamás, az ÁSZ Államháztartáson Kívüli Szervezeteket Ellenőrző Igazgatóság igazgatóhelyettese. Majd KSH adatot említett: 2022-ben mintegy 53 ezer működő civil szervezet 513 milliárd forint értékben kapott az államtól támogatást. Bevételük mintegy 40 százaléka állami támogatásból származik – az ÁSZ ezeknek a felhasználását ellenőrzi törvényesség, célszerűség és eredményesség szempontjából, ellenőrzési terv szerint. Tanácsadó szerepük is van: javaslataikkal segítik az Országgyűlés és a szervezetek munkáját. Jól működő, hatékony és erős civil társadalmat szeretnének, amely felelősen, átláthatóan, törvényesen és eredményesen gazdálkodik, mondta. Beszélt arról is, hogy megújult az ÁSZ: módosult például a számvevőszékről szóló törvény – a határidők kevésbé „barátságtalanok”, és arra biztatta a szervezeteket: tartsanak kapcsolatot a számvevőszékkel, hívják őket, írjanak nekik, működjenek együtt. Továbbá felhívta a figyelmet a honlapjukon található öntesztre, ami ugyancsak segítheti a civilek munkáját.

A könyvtárban kollégájával, Baloghné Zsida Brigittával az elmúlt másfél év ellenőrzési tapasztalatairól és a jó gyakorlatokról adtak számot, majd kérdésekre válaszoltak. Több mint negyven szervezet regisztrált az eseményre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában