Gyep

2024.02.11. 20:00

Gyepgazdálkodási szakmai nap lesz a 125 éves kőszegi evangélikus középiskolában

Január közepén érkezett a hír: az evangélikus középiskola (TEKI) tangazdaságának kaszálójáról származó széna megnyerte az országos réti-széna versenyt. Ehhez kapcsolódva szervezi az I. Gyepgazdálkodási szakmai napot március 1-jén az iskola mezőgazdasági munkaközössége.

Tóth Katalin

Fotó: Unger Tamás

Szeptemberi lapszámában hirdette meg a Magyar Állattenyésztők Szövetsége és az Állatorvostudományi Egyetem a Keressük az ország legjobb minőségű szénáját! felhívást. A beérkezett minták közül a nyertes széna takarmányminősége a jó kategóriába esett, és egy kifejezetten fajgazdag, természetes gyepről, a Kőszegi Evangélikus Középiskola kaszálójáról származott. A kiváló eredményért az iskola a közösségi oldalán Nagy Szabolcs tangazdaság-vezetőnek mondott köszönetet – ő küldte be a győztes mintát. Mint kiderült, már tavaly is szereztek elismerést: különdíjat nyertek a réti széna kategóriában. Az ez évi siker, valamint az, hogy Kőszeg vonzáskörzetében sok a rét, az ősgyep, a Natura 2000-es terület, mind hozzájárultak a márciusi szakmai nap rendezésének ötletéhez.

Az evangélikus középiskola dísztermébe neves vendégelőadók érkeznek március 1-jén, mások mellett a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Gyepgazdálkodási Tanszékéről, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságtól, az Állatorvostudományi Egyetem Takarmányozástani Tanszékéről. Rajtuk kívül agrárgazdasági szaktanácsadó és kereskedelmet támogató mérnök ad tanácsot a pályázati lehetőségekről, illetve a gépek szakszerű használatáról. A hagyományteremtőnek szánt program az idén 125 éves TEKI jubileumi rendezvénysorozatába illeszkedik. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A mezőgazdásznak készülő fiatalokat és az aktív gazdálkodókat egyaránt várják a tanácskozásra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában