Farsangbúcsúztató

2024.02.10. 14:09

Hagyományőrző disznóvágást tartottak Gencsapátiban - rotyogott a toros káposzta kondérban

Hagyományőrző disznóvágást rendeztek ma a Gencsapáti Művelődési Ház udvarán, az alapanyagok feldolgozása, az ételkészítés és –kóstoltatás zajlik, majd délután zenés-táncos farsangbúcsúztató mulatság.

Merklin Tímea

Fotó: Unger Tamás

Varga Albin fő szervező, a művelődési ház és a gencsapáti hagyományőrzők vezetője elmondta:

  • Korábban a közösségi disznóvágás adventben volt a néptáncegyüttesekkel, majd a lukácsházi pincés-kemencés napokra alakult meg a Kanász csapat (hagyományőrzőkből, az idősek klubjából, a Mozdulj, Gencsapáti! résztvevőiből, a borbarát hölgyekből), és ezt megerősítve további résztvevőkkel hoztuk létre most ezt a disznótort a művelődési ház udvarán. 
20240210_gencsapatifarsangdisznovagas_ut (4)
A kondérnál Bálint Csaba, Varga Albin, Mészáros László és Balaton András
Fotó: Unger Tamás

Több száz ember látogat ide a nap során, hoznak egy-egy üveg pálinkát vagy egy kis pogácsát, süteményt, az idősek klubja csapata számlálhatatlan rúd rétest sütött az alkalomra – az édes és sós variációk között volt extrának magyaros, szalonnás, sós krumplis is.

Mindenféle étel készült: pirított máj, böllér máj, toros káposzta, körömpörkölt, velős kenyér, rántott és sült hús, hurka, sokan szerették a bürkét rágcsálni sóval. Mindent megettek, csak a füstre hagytak sonkákat, azokat több kisebb részben elteszik, és további közösségi rendezvényeken szervírozzák. Például a Szentkúti esték programsorozatban érkező zenekaroknak vendéglátással szoktak kedveskedni - helyi étel-különlegességekkel, vagy a bormustrán a borbarát hölgyek és a Kanászok közös rendezésében jó lakomát is csapnak a jó borok mellé. 

A disznótor után művelődési házban már délután 4 órától megkezdődik ma a farsangbúcsúztató mulatság, lesz népzene és a tánc gyerekek, családok számára – a Zsivány zenekar egész nap itt húzza, és a rendezvény szokásosan hosszú esti buliba torkollik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában