Kinyújtott baráti kéz

2024.02.26. 21:45

Hátrányos helyzetű fiatalok kibontakozását segíti a Magvető Tanoda Szombathelyen - fotók

Új, gyermekeket segítő tanoda nyílik március 1-jétől a vármegyeszékhelyen a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász fenntartásában.

Tóth Katalin

Fotó: © Cseh Gábor

A Szombathelyi Egyházmegye hétfői sajtótájékoztatóján az Annunciáta Házban dr. Székely János megyés püspök úgy fogalmazott: – A hátrányos helyzetből a legfontosabb kitörési pont a tanulás, az iskola. Egy kisgyermek számára az egyik legnagyobb ajándék, ha az egész élete, a gondolkodásmódja kitágul, ha megérti a világot, és örömét leli abban, ahogyan megismeri az emberi kultúrát.

Mint mondta, a tanodában odaállnak a fiatalok mellé, segítik őket a tanulásban és a kibontakozásban. S megköszönte a létrehozásban közreműködők, mások mellett a Karitász, a Szent Márton Köpenye Alapítvány és a szalézi munkatársak segítségét.

A fenntartó képviseletében Tuczainé Régvári Marietta igazgató szép meglepetéssel érkezett: bejelentette, hogy a tanoda szerződéseit aláírták a minisztériumban. Majd arra emlékeztetett, hogy volt előzménye a mostani kezdeményezésnek: a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász plébániai csoportjai például önkéntes munkában már csináltak „kicsi tanodát.”

Virágh Enikő szakmai vezető elmondta: a tavaly év elején megkezdett közös gondolkodás eredményeként szeptember közepén nyújtottak be pályázatot a Magvető Tanoda működésének finanszírozására, melyet elnyertek, közben a működési engedélyt is megszerezték, így március 1-jével gyakorlati lépésekre válthatják terveiket. 

– Tanodánk szellemiségét az evangéliumi szeretetre építjük. Ide önként jönnek a gyerekek elsősorban hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű családokból. Szerződést kötünk a gyerekekkel és szüleikkel, és közösen kialakítunk egy rendszert, hogy mikor tudnak jönni. Kiscsoportos vagy egyéni foglalkozásokon segítjük őket az aznapi feladataik elkészítésében, megkeressük az elmaradásokat, amik nehezítik az iskolai munkájukat. Segítünk egy pozitívabb jövőképet kialakítani. Erősítjük önbizalmukat, magabiztosságukat. Szabadidős programokat szervezünk.

A tanoda szakmai definícióját is ismertette: olyan, a személyiségfejlődés egészét szem előtt tartó komplex szolgáltatást nyújt, amelyet a közoktatási rendszerben kevésbé sikeres, a társadalmi perifériára szoruló gyermekek és fiatalok korlátozottan vagy egyáltalán nem érhetnek el. Bemutatta, hogy kik foglalkoznak a gyerekekkel, és saját kapcsolódásáról is beszélt: tanítói végzettséggel rendelkezik, a szociális és gyermekvédelemben szerzett munkatapasztalatot. Tizenkét éve egy tanulmányúton jutott el Komlóra a Belső Tűz Egyesület Tanodájába. Onnantól tudta, hogy ezzel szeretne foglalkozni. Rövidesen megjelent egy pályázati felhívás, és 2013. július 1-jén elindult a Létra Tanoda Zalabaksán. Majd indítottak egyet Lentiben is. 2019. január 1-től már működési engedéllyel, hazai költségvetési forrásból működnek a tanodák, ekkor került be ez az intézményi forma a gyermekvédelmi törvénybe, mint gyermekesély-növelő szolgáltatás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában