Tisztelet és emberközpontúság

2024.02.22. 17:30

Horváth Tímea, a Markusovszky-kórház osztályvezető ápolója Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott

Miniszteri Elismerő Oklevélben részesült Horváth Tímea, a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Kardiológiai és Belgyógyászati Osztályának osztályvezető ápolója a Magyar Ápolók Napja alkalmából. Horváth Tímea vezetőként pontos, odafigyelő.

Tóth Katalin

Méltatásában elhangzott: Horváth Tímea fő feladatának tekinti az ápolás minőségének folyamatos javítását, a szakdolgozók állandó képzését, továbbképzését, az ápolási eszközök fejlesztését, valamint az etikai szabályok betartását és betartatását. Ezekhez társul az emberközpontúság és a tisztelet. 

Horváth Tímea
Horváth Tímea az EKG készüléknél. Vallja: munkája elmaradhatatlan az emberközpontúság és a tisztelet
Fotó: Szendi Péter

A Magyar Ápolási Egyesület minden évben felterjeszt arra érdemes egészségügyi szakdolgozókat a Miniszteri Elismerő Oklevél adományozására. A kitüntetés feltétele a legalább tízéves kiemelkedő szakmai múlt és ötéves folyamatos ápolási egyesületi tagság. Az idén a Markusovszky-kórház szakdolgozói közül Horváth Tímeát javasolta a kitüntető címre, a minisztérium jóváhagyta a felterjesztést – az oklevelet a budapesti ünnepségen, a Stefánia Palotában dr. Takács Péter Egészségügyért felelős Államtitkártól vette át az osztályvezető ápoló.

Horváth Tímea vezetőként pontos, odafigyelő. Munkáját hivatástudattal, kiemelkedő szakértelemmel, lelkiismeretesen látja el. Hozzáértését, empatikus hozzáállását kollégái, felettesei is elismerik. A kitüntetettel a munkahelyén találkoztunk.

– A családban előttem senki sem dolgozott az egészségügyi pályán. Tíz-tizenkét éves lehettem, amikor mandulaműtétem volt a kórházban – megfogott a légkör, a nővérek kedvessége, onnantól kedvet éreztem a szakma iránt, ezért jelentkeztem az Entzbruder Dezső Egészségügyi Szakközépiskolába. Tanulóként kiváló szakoktatókhoz és az I. Belgyógyászati osztályra kerültem gyakorlatra. A nővérek támogattak, jó közösségbe kerültem, és megérintett a sikerélmény: milyen az, amikor a beteg egészségesen távozik. Ma hozzám, hozzánk érkeznek tanulók – a kollégáimmal szem előtt tartjuk, hogy hasonló fogadtatást kapjanak. Annak a felelősségét is érezzük, hogy az utánpótlás-kérdés rajtunk is múlik – mondja.

Tímea általános ápoló és asszisztens végzettséget szerzett 1986-ban, utána a kórházban dolgozott műszakos ápolóként az I. Belgyógyászati osztályon 1993-ig. Másfél éves kitérő következett, majd visszakerült asszisztensként a rendelőintézetbe, onnan a kardiológiai osztályra 1999-ben. Ápolóból 2013-ban osztályvezető ápoló helyettes lett, 2016-tól osztályvezető ápoló – negyven ember, köztük szakápolók, segédápolók, asszisztensek, orvosírnokok munkáját koordinálja. (Hetvenágyas az osztály, amelyhez szakambulancia, szakrendelés is tartozik.)

A további tanulmányait – érettségi, OKJ-s képzések, egészségügyi gyakorlatvezetői képzés – munka mellett végezte. 2016-os kinevezését megtiszteltetésnek érezte, bár karrierre nem vágyott – szívesebben dolgozik a háttérben. Csapatukat, az osztály családias légkörét említi még – büszke a munkatársaira szakmailag, emberileg egyaránt. Bármikor számíthat rájuk, és ez kölcsönösen működik. Gyakoriak a csapatépítő összejövetelek, amelyeken mindenki feltöltődik, mondja. Egy átlagos napon 6 óra – negyed 7 körül érkezik, adminisztrációs munkát végez, reggel megbeszélést tartanak az osztályvezető főorvossal, a nagyviziteken is részt vesz. A napjaik, feladataik – mint mondja – kevésbé tervezhetők, hiszen úgynevezett „akut” osztály a kardiológia – sürgős panaszokkal is kerülhetnek oda betegek. Ha úgy adódik, és segítség kell, természetesen ő is „beáll” a napi munkába. A tanulóknak hangsúlyozza: a betegek és a hozzátartozók irányába mindig legyenek tiszteletteljesek, empatikusak. Az alázatot, az emberközpontúságot hite szerint meg lehet és meg is kell őrizni. A képzések, a fejlődés szükségességéről is beszél: rohamosan fejlődik a területük, lépést kell tartani ezzel és példát mutatnia.

  • A budapesti ünnepségen dr. Takács Péter Egészségügyért felelős államtitkár köszöntötte az ápolókat és megköszönte áldozatos munkájukat. Bugarszki Miklós, a Magyar Ápolási Egyesület elnöke beszélt az idei év nevezetes eseményeiről és az ápolói hivatás nélkülözhetetlenségéről, majd a Miskolci Egészségügyi Technikum diákjai adták elő verses-zenés összeállításukat.
  • Az átadóra Altmajer Beáta, a kórház ápolási igazgatója és Wertmüllerné Takács Enikő, a Magyar Ápolási Egyesület Vas Vármegyei Szervezetének elnöke kísérte el Horváth Tímeát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában