Milyen hosszú lesz a tél?

2024.02.03. 19:00

Mancskeresők a Smidt Múzeumban a medve napja, avagy február 2-a alkalmából - fotók

Meglátta-e vajon a medve február 2-án az árnyékát? Milyen hosszú lesz a tél? - ez a két fő kérdés és a nagy mézimádó állt a szombathelyi medvenap központjában, amelyet idén első alkalommal rendeztek meg a Smidt Múzeumban.

Polgár Patrícia

Fotó: © Cseh Gábor

A múzeumban szombaton valójában minden a medve körül forgott: az előtérben a látványtár Erdélyből származó hároméves példányával lehetett szelfizni, ennek szomszédságában a gyermekeknek “medvebőrbe” bújhattak és bevackolhatták magukat a maci barlangjába. Szintén az aulában tematikus finomságok (medvetalp, mézes szelet, macis muffin, mignon és bogyós limcsi) várták a látogatókat, akik ugyanitt tekinthették meg a múzeum dolgozóinak mackóiból berendezett kamarakiállítást. Az ódon vitrinben közel 120 mackó pihent közösen. Többen egy évszázaddal ezelőtt születtek, de akadt köztük látogató által felajánlott darab és egy múzeumi plüss is - utóbbi Horváth Zoltán lovas olimpikon, az 1980-as moszkvai olimpiáról hozott Misa macija - is.

A néphagyomány szerint Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, azaz február 2-án, a medvék viselkedéséből jósolják meg a további időjárást. Ha a medve aznap előbújva a barlangjából napos időre ébred, megriad az árnyékától, ekkor hosszú, hideg télre számíthatunk. Azonban ha nem látja meg az árnyékát, rövid lesz a tél. - Az ember mindig is kereste a jelzéseket, sokszor más élőlényektől is, amik az időjárás változásaira utaltak. Európában a medve nagyon régóta fontos jelképe a tavaszvárásnak, ehhez kapcsolódik, hogy időjósként is tekintenek rá - hangzott el dr. Szinetár Csaba zoológus, az ELTE SEK főiskolai tanára előadásában. A tudományos ismeretterjesztést Sosztarits Ottó régész folytatta, aki az ősi medvetisztelet és a római kori vallásosság tükrében beszélt az Iseum nyugati szárnya mögött, egy kora-római gödörben  fellelt fiatal nőstény medve levágott koponyájáról.

Az előadások a  nem kisgyermekkel érkezők számára is sok érdekességgel szolgáltak, ezzel együtt a rendezvény nem titkolt célja volt, hogy a családokat szólítsa meg - erről dr. Hollerné Mecséri Annamária, a Smidt Múzeum intézményvezető mesélt. Amíg a szülők, nagyszülők az előadásokat hallgatták, a kicsik múzeumpedagógiai foglalkozásokon vehettek részt: volt törölközőmackó-gyártás,  mancskereső játék, mackókönyvjelző-készítés, valamint   mesesarok, mézkóstoló és író-olvasó találkozó is - Nagy-Németh Ágnessel.

A múzeumban idén első alkalommal rendezték meg a közösségi tavaszváró rendezvényt, hagyományteremtő szándékkal. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában