A legbátrabb falu

2024.02.11. 20:55

Megemlékezés Kercaszomoron: A legbátrabbak soha nem merülnek feledésbe

Szomoróc Magyarországhoz való visszacsatolásának 102. évfordulójára emlékeztek a Communitas Fortissima vagyis a Legbátrabb falu címmel kitüntetett településen. Beszédet mondott Harangozó Bertalan volt kormánymegbízott, a KDNP Vas vármegyei elnöke. A megemlékezést a Fortissimi Alapítvány és Kercaszomor Község Önkormányzata szervezte.

Tóth Judit

Fotó: Szendi Péter

Az ünnepség a kercaszomori református templomban kezdődött, ahol Ozsváth Imre református lelkész tartott istentiszteletet. A szomoróci haranglábnál Kapornaky Sándor, Kercaszomor polgármestere mondott köszöntőt: -Száznégy évvel ezelőtt a szomoróciak és a kercaiak úgy döntöttek, hogy a világ régi-új urai igyekezete ellenére nem lesz köztük határ. Eleinknek köszönhetjük, hogy Kercaszomor egyáltalán létezhet, hogy százkét évvel ezelőtt Szomoróc végül visszatérhetett. Már az is történelem, hogy huszonkét éve ünneppé tettük ezt a napot a bátor és a hűséges városokkal és falvakkal, a környező településekkel, a megyei vezetőkkel és az országgyűlési képviselőinkkel együtt.  

Harangozó Bertalan volt kormánymegbízott, a KDNP Vas vármegyei elnöke hangsúlyozta: 1920. június 4-én megköttetett a trianoni békediktátum, ami megcsonkította a történelmi Magyarországot. A szomoróci lakosság nem sokkal később, 1920. augusztus elsején a kercai helyőrség katonáival együtt - Rankay József hadnagy vezetésével - űzte el a megszálló szerb-horvát-szlovén katonákat, így a község átmenetileg ismét a magyaroké lett. A felkelésben részt vett szomoróci férfiakat a szerb csapatok visszatérése után börtönbe zárták, és szabadságukat csak a határmegállapító bizottság döntése után kaphatták vissza, amikor Szomorócot Magyarországhoz csatolták.

-A szomoróciak bátorsága sok-sok év után sem merült feledésbe, mert a helyiek a szülőföldjükért az életüket is készek voltak feláldozni - mondta a volt kormánymegbízott.

Zárásként koszorúzásra került sor: Harangozó Bertalan és Kapornaky Sándor mellett a Civitas Fortissima, Balassagyarmat város küldöttsége, Lovászi község delegációja, a szlovéniai magyar önkormányzatok és nemzeti önigazgatási közösségek képviselői, valamint a Vitézi Rend tagjai helyezték el az emlékezés koszorúit, virágait a szomoróci haranglábnál.

Rankay József, az 1920-as szomoróci felkelés katonai vezetője sírjára Budapesten Soós Kálmán, a Fortissimi Alapítvány elnöke vitt koszorút. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában