Bolondlakodalom

2024.02.10. 18:51

Rönkhúzás, össznépi mulatozás volt ma délután farsang farkán Táplánszentkereszten

Rönkhúzás, össznépi mulatozás volt farsang farkán Táplánszentkereszten – hét év után először -, a szervezők a szeretetnek bőségével hívták-várták a közönség tekintetes Nemességét és az Asszonypajtásaikat az Úr 2024. esztendejének mai napján.

Merklin Tímea

A tessék-lássék programban 13 órakor indult széles jókedvvel a menet a vőlegény beszerzéséhez, a település Szentkereszt névvel rendelkező csatolmányából a Herpenyő zenebona társaság vezetésével. Ezután a táncoslábú sereglet műsorát csudálta a közönség, közben s utána áldozás volt a bőség oltárán evés-ivás által. Ezek után kikérték a menyasszonyt, s újabb tinci-tánci után az ifjakat megeskették a művelődési ház mellett. A rönk árverésre bocsátása után lakodalom volt menyasszonytánccal, Tavaszi Szellő Húrpendítő Társulat muzsikájával, a Fergeteg Néptánccsoport vendégtáncával.

Amint Meskó Krisztián közösségfejlesztő, népművelő, vőfély a népeknek előzetesen meghagyta: „pínzt” hozni kellett a menyasszonytáncba, valamint lehetőség szerint maskarában mutatkozni. Az otthonról hozott batyuban finomság és itóka is legyen, ez a garancia arra, hogy a vendéget haza nem fogják „kűdeni”. (Amúgy se!)

20240210_farsangtapan_ut (21)
Balról a fő szervező, vőfély Meskó Krisztián
Fotó: Unger Tamás

A bolondlakodalom és össznépi mulatozás hírverésének módjáról ez a veretes szöveg tanúskodik: „Imígyen tudja meg Hölgysereglet és Pálinkapusztító Széptevők, hogy ha volt gyermek, vagy még annak fiatalos hevületét magán hordozza, vagy gyermekeknek szüleje, illetőleg a Jóisten kegyelméből még jómaga is szülőire felnézhet, hogy Önnön testét és minden rokoni, baráti bandériumát imígy elvárjuk, továbbá mink a kultúrának oltárán áldozó, mulatozásban élen járó, élvhajhász munkában megfáradt emberek, némberek és pulyák nemes elhatározással és szívtiszta lélekkel, ízes nyalánkságokkal és finom borokkal, s még finomabb pályinkákkal, a táplánszentkereszti sikeres bolond(os)lagzi sikereiből táplálkozva, a múltbéli örömök áldozatain magasba törve újra…”

A rönkhúzás rendezője a Táplánszentkereszt Kultúrájáért Egyesület, a támogatója az Agrárminisztérium, Hungarikum Bizottság és Táplánszentkereszt Község Önkormányzata

20240210_farsangtapan_ut (13)
Rönkhúzás Táplánszentkereszten hét év után újra - a gyerekek is élvezték
Fotó: Unger Tamás

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában