Konferencia

2024.02.17. 07:00

Rossz búzából nem lesz jó kenyér - Kétnapos szakmai konferenciát szerveztek Vasszécsenyben - fotók

Kétnapos szakmai konferenciát szervezett a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Vas Megyei Területi Szervezete a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas Megyei Igazgatóságával és a Vas Vármegyei Kormányhivatallal karöltve Vasszécsenyben.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: Cseh Gábor

Az aktuális piaci kínálatról és a legújabb növényvédelmi megoldásokról is hallhattak a konferencia részvevői a csütörtöki nyitónapon. Pénteken több szakmai előadás színesítette a programot: a gabonákat ért biotikus stresszhatások és a tápelem ellátottság közötti kapcsolat volt a témája dr. Varga Zsoltnak, dr. Füzi István pedig arról beszélt, milyen a gombaölőszerek hatékonysága a kalászosok vonatkozásában.  

Forrás: Cseh Gábor

Mérnöki szemlélettel 

- Most mindenki számol, csak ennek nehogy oda legyen a minőség. Csak minőségi terményből, termékből lehet profitálni. Rossz búzából soha nem lesz jó kenyér - fogalmazott Vajkovics Balázs, a kamara vármegyei elnöke. Hozzátette: egy olyan nehéz év után, mint a tavalyi, felértékelődik a növényvédelmi szakmérnökök tudása, munkája. - Semmiképpen se a növényvédőszeren és semmiképpen ne a tápanyagon spóroljunk, mert abból nem jövünk ki jól. Érdemes ugyanakkor elgondolkodni rajta, hogy például egy érés-csoportbeli változtatás hogyan befolyásolja a termésmennyiségünket, vagy, hogy miként tudjuk beilleszteni az őszi árpa után a szóját köztes növénynek, másodvetésként. Működik-e, beérik-e. Ezeken kell gondolkodni, mert onnantól kezdve duplán profitálunk ugyanarról a termőhelyről - magyarázta. Vajkovics Balázs rámutatott: a mérnöki szemléletet nehéz átvinni a természetbe, hisz az időjárástól a talajminőségig sok minden meghatározó, de meg kell próbálni. Ez most a finomhangolás időszaka lesz. 

A konferencia zárásaként a szója termesztésével és növényvédelmével kapcsolatban rendeztek kerekasztal-beszélgetést. Az eseményen itt volt a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara országos elnöke is, a vele készült interjút későbbi lapszámunkban olvashatják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában