Hiedelmek

2024.02.19. 18:02

Szökőévi babonák: az év, amikor a lányok is megkérhetik a fiúk kezét

Fiúkérés, szökőévben a lányok is megkérhetik a fiúk kezét.

Gáspár Eszter

Fotó: Unger Tamás

Julius Caesar nevéhez köthető az első szökőév bevezetése. Ebben az időben még minden olyan év szökőévnek számított, ami 4-gyel osztható volt. Ezt XIII. Gergely pápa korrigálta, aki matematikai számítások segítségével határozta meg a szökőévek dátumát. A császár nem tévedett sokat, csupán annyit kellett javítani a teóriáján, hogy a százzal osztható számokat, ki kellett venni a szökőévek közül. Viszont, a négyszázzal osztható dátumok visszakerülhettek: így lett 2000 szökőév, 2100 viszont nem lesz az.

A szökőévhez kapcsolódóan az idősebbek között sokan hisznek még a régi hiedelmekben, babonákban, így régebben ezen a napon nem mertek építkezni, vagy bármilyen új üzletbe, vállalkozásba belefogni.

Az ezüst erejével kapcsolatos hiedelmek még napjainkban is tartják magukat. A legenda szerint az ezüstnek van egy titkos ereje: elűzi a balszerencsét. A múltban az emberek ezüstérmét viseltek egészségük és jólétük érdekében. Manapság ez a szokás az ezüst ékszerek viselésére is átterjedt, viselőjét az ezüst megóvja a balszerencsétől.

De miért részesítik előnyben az ezüstöt szökőévekben az arannyal szemben?

Egyesek úgy vélik, hogy ez egy ősi szokás, amely a Gergely-naptár hagyományain alapul, amely négyévente 1 napot ad hozzá. Ez az időszakos ciklus segít megakadályozni az évszakok eltolódását, és így az ezüst, a Hold szimbóluma válik a tisztaság és megtisztulás szimbólumává.

Ha hallgatunk a szökőévi hiedelmekre, ebben az évben nem szabad új állást keresnünk és kapnunk. Úgy gondolják, hogy egy új helyen az ember vagy nem fog sokáig bírni, vagy becsapják, vagy más munkások összeesküdnek ellene. Munkahelyváltással együtt nem ajánlott saját vállalkozást vezetni. Jobb ilyenkor minden vállalkozást későbbre halasztani, mert kudarcra vannak ítélve

Február 29-én a hölgyek is megkérhetik a választottuk kezét!

Hogy miért? Mert szökőév van, és egy középkori ír monda alapján ezen a napon, február 29.-én az eladósorban lévő lányok, akiknek más vágyuk sincs, mint férjhez menni, de kedves párjuk ez idáig nem vette a bátorságot cselekedni, jogosultak megkérni a férfiember kezét, de ez mindössze négy évente, ezen az egyetlen napon lehetséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában