Utca embere

2024.02.29. 12:02

Szökőnapi legenda: ma megkérheti a nő a férfi kezét - megkérdeztük a szombathelyieket, mit gondolnak - videó

Ma megkérheted a pasid kezét! Hogy miért? Mert szökőév van, és egy monda alapján ezen a napon, február 29.-én az eladósorban lévő lányok, akiknek más vágyuk sincs, mint férjhez menni, de kedves párjuk ez idáig nem vette a bátorságot cselekedni, jogosultak megkérni a férfiember kezét, de ez mindössze négy évente, ezen az egyetlen napon - szökőnap - lehetséges.

Gáspár Eszter

Forrás: vaol.hu

Szökőnap - Honnan ered ez a legenda?

A középkort gyakran tévesen sötét kornak gondolják, pedig valójában számos olyan hagyomány és szokás létezett az 1200-as években, amelyek még a modern korban is érdekesek lehetnek. Egy ilyen példa egy 1228-ban hozott skót törvény volt, amely szerint február 29-e az egyetlen nap, amikor a nőknek joga van megkérni a férfiak kezét. Ha a férfi visszautasította a kérést, akkor bírságot kellett fizetnie azután a hölgynek, aki a kérést tette. Ez a bírság lehetett akár egy csók, egy selyemruha, vagy akár pénz is.

Bár a legtöbb történész szerint ez a hagyomány csak városi legenda, Nagy-Britanniában még mindig sokan megemlékeznek róla. Néhány kocsmában például hölgyválaszt rendeznek ezen az estén, hogy lehetőség legyen arra, hogy a nők kezdeményezhessenek.

Megkérdeztük a szombathelyieket

Megkérdeztük az utca embereit Szombathelyen, mit gondolnak a szökőnap legendájáról és arról, hogy jól veszi-e ki magát, ha a nő kéri meg a férfi kezét, akár csak ezen az egyetlen napon:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában