Helyi közélet

2024.03.08. 19:15

27. Vasi Jogásznap: Horváth Boldizsár a kora előtt járt néhány lépéssel

Horváth Boldizsár erős újító szellem volt és hihetetlen bátorság jellemezte. A kora előtt járt néhány lépéssel – fogalmazott dr. Tuzson Bence igazságügyi miniszter a 27. Vasi Jogásznapon, ahol kitért arra is: most megint olyan korban élünk, amikor bátornak kell lenni.

Cseh-Egyed Bernadett

Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő koszorúzott

Fotó: © Cseh Gábor

A hagyományokhoz hűen Horváth Boldizsár volt igazságügyi miniszter köztéri szobránál kezdődött a megemlékezés a Savaria Múzeum parkjában. A Himnusz hangjai után a Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Technikum 12. osztályos tanulói idézték fel a szombathelyi születésű magyar író, költő, jogtudós, politikus, igazságügy-miniszter életpályáját. 

– Horváth Boldizsár mindenben, mindenkitől az igazat várta és mindenkinek az igazat mondta – hangzott el. A XXVII. Vasi Jogásznapon ünnepi beszédet dr. Bazsóné dr. Görög Anikó, a Szombathelyi Járásbíróság bírája mondott. Emlékeztetett: Horváth Boldizsár törvényjavaslatai máig meghatározó változásokat idéztek elő a hazai jogrendszerben. Többek között kezdeményezte a közigazgatás és az igazságszolgáltatás kettéválasztását, a bírói függetlenség és elmozdíthatatlanság kimondását, a bírák felelősségének törvényi szabályozását. A büntetőgyakorlatra vonatkozóan humánus intézkedéseket hozott, állást foglalt a közjog és a magánjog markáns elválasztásában. – Horváth Boldizsár élete, pályája, emberi tartása példaértékű valamennyiünk számára – zárta beszédét dr. Bazsóné dr. Görög Anikó. A koszorúzást követően innen Horváth Boldizsár Fő téri szülőházán elhelyezett emléktáblájához vonultak a résztvevők csendes főhajtásra. Délután szakmai előadásokkal folytatódott a Vasi Jogásznap, amelynek központi témája a család jogi védelme volt. 
 

– A választott téma aktualitását több dolog is indokolja – utalt rá köszöntőjében dr. Spitz János, a Magyar Jogász Egylet Vas Vármegyei Szervezetének elnöke. – Horváth Boldizsár megmutatta nekünk, hogy bátornak kell lennünk. Most megint olyan korban élünk, amikor bátornak kell lenni – ezt már Tuzson Bence igazságügyi miniszter mondta beszédében, amelyben kitért arra, forradalmi jellegű változások lesznek a hazai jogalkotásban: a jövőben a jogalkotó köteles lesz értelmezési keretet adni az adott jogszabálynak. Előkészítés alatt áll már egy olyan, a 21. századi kihívásoknak felelő, mesterséges intelligencián alapuló jogtárrendszer, amely keresésre összekapcsolja az egyes jogtartalmakat. A szakmai napot kultúrműsorral egybekötött zenés est zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában