Ünnepség

2024.03.02. 17:23

A csepregi iskola névadójáról a helyi temetőben is megemlékeztek

A csepregi iskola méltóképp őrzi dr. Csepregi Horváth János (1853–1945) emlékét, aki országos jelentőségű szövetkezet-szervező munkásságáért magyar nemességet is kapott. Születésnapját (március 1.) az iskola évente megünnepli. Mivel a névadót Budapesten temették el, de a szülei Csepregen nyugszanak, az iskolai műsor után egy kis küldöttség az ő sírjukon gyújt mécsest.

Merklin Tímea

Háromi Jenő iskolaigazgató, Balogh Jánosné dr. Horváth Terézia az egyik lányával, dr. Balogh Lídiával és Horváth József

Forrás: Horváthné Pados Teréz

Az idei temetői ünnepségen az iskolát Háromi Jenő igazgató egy régi igazgatóval képviselte. Az önkormányzat nevében Horváth Gábor alpolgármester jelent meg. A mécsesgyújtáson részt vett Nagyné Polgár Katalin, a művelődési ház vezetője is.

A névadó helybeli rokonain túl a Budapesten élő egyik unoka, Balogh Jánosné dr. Horváth Terézia az egyik lányával, dr. Balogh Lídiával tette a tiszteletét.

Szokás szerint az unoka mondott rövid beszédet a sírnál, kiemelve a helyi értelmiség és különösen az iskola szerepét dr. Csepregi Horváth János emlékének ápolásában. Utalt arra is, hogy a dédapja, (csói) Horváth János személye nemcsak azért jelentős, mert az iskola névadójának apja, hanem azért is, mert 48-as honvéd volt. Új hagyományként Csepreg Város vezetői az összesen nyolc csepregi 48-as sírnál megemlékeznek március 15-én.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában