Bemutató

2024.03.06. 13:00

A gyűrűk urai - könyv idézi meg a Körmend és a Zalaegerszeg kosárcsapatának történetét és párharcait

A gyűrűk urai - kosárlabda El Clásico a Nyugat-Dunántúlon című könyvet mutatták be a Csaba József Honismereti Egyesület legutóbbi Várostörténeti Akadémiáján.

Tóth Judit

Fotó: Jámbori Tamás

A szerzők - Bóbics László, Németh Zsolt, Jóna István és Unger Richárd - utóbbi kivételével ott voltak a kötet bemutatóján, a Körmend és ZTE kosárlabda örökrangadók főszereplői közül pedig Bebes István, Zsebe Ferenc, Bodrogi Csaba, Szlávik Csaba, Szűcs József és Patonay Imre fogadta el a meghívást. 

Németh Zsolt - aki hét interjút készített a kiadványba - elöljáróban elmondta: a magyar férfi kosárlabdázás két legendás fellegvára Körmend és Zalaegerszeg, a könyv a két együttes félszáz éves történetét, kapcsolódási pontjait és párharcait dolgozza fel. Szám szerint 144 mérkőzésről van szó a vaskos kiadványban kiegészítve fotókkal, statisztikákkal. 

A kötet ötletgazdája és menedzsere Bóbics László újságíró volt, Jóna István - a szerzők egyike - vegyes érzelmekkel beszélt a könyvről, hiszen Körmenden született, de most már Zalaegerszegen él és a ZTE csapatánál dolgozik.

Bebes István egykori kosárlabdázóként, utánpótlás edzőként, klubelnökként és jelenlegi városvezetőként hangsúlyozta: a két patinás kosárlabda-fellegvár vetélkedése a kezdeti időszakban nem volt indulatoktól mentes, ez később lecsillapodott és átvette a helyét a két nagyszerű egyesület közötti nemes küzdelem. 

Zsebe Ferenc és Bodrogi Csaba a kosárlabda pályán eltöltött közös éveket idézték, kiemelve a barátságot, ami most - közel a hatvanhoz - is összeköti őket. A ZTE egykori klasszisa azt is elárulta: amikor 1996-ban Székesfehérvárra igazolt, Körmendről is érdeklődtek iránta, de késői volt a megkeresés, akkorra már aláírt az Albához. 

Szlávik Csaba, a pontkirály az "őskorról" beszélt, amikor szabadtéren és a színházban voltak a kosármeccsek. Szó esett a sportcsarnok építéséről is, amely már komfortos körülményeket biztosított a kosarasoknak, akiknek a sport mellett akkoriban munkahelyük is volt. 

Szűcs József az 1970-es évek közepén Nyíregyházáról igazolt Körmendre, majd a ZTE-ben játszott. Ugyanígy Patonay Imre is kötődik mindkét együtteshez, Körmenden és Zalaegerszegen is bajnoki aranyig jutott. Az edző, a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya hangsúlyozta: Kristóf László tette le a körmendi kosárlabda sport alapjait, aki menedzser szemlélettel építette a klubot, és később Zalaegerszegen is hasonló munkát végzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában