Kijáró

2024.03.06. 07:00

A jövő pihenőhelye Ausztriában: benzint már nem lehet kapni

Horváth Balázs

Az ASFINAG bemutatta a jövő pihenőhelyét, amelyet az A1-es autópályán, Roggendorf közelében alakítottak ki. Ez az új pihenőhely a jövő új "pihenőkorszakát" hirdeti meg, ahol első alkalommal kizárólag elektromos autókat lehet tölteni, benzint vagy gázolajat nem árulnak. Személyautónak és tehersutoknaknis fedett töltőállomások lettek kialakítva, teherautónak úgynevezett overnight, azaz éjszakai töltőállomások is rendelkezésre állnak.

A pihenőhely ökológiai szempontból is példaértékű lesz. Több mint 260 napelem panel fogja ellátni a 1500 négyzetméteres teljesen zöldtetővel borított épületet 100%-ban zöld árammal. Az épületet hőszivattyúval fűtik és hűtik, ami azt jelenti, hogy a hő 75%-a a környezeti hőmérsékletből, a maradék 25%-hoz az energiát pedig a napelemek termelik meg.

A pihenőhely zöld területe mintegy 6000 négyzetméteren terül el. A növényeket innovatív rendszerrel öntözik, a felszín alatti anyag, amely a koncepció nevét adta, mint egy szivacs működik, a fel nem használt esővizet addig tárolja, míg szükség nem lesz rá.

A pihenőhelyen fitness pálya, játszótér, kutyafuttató, ivóvíz, modern infrastruktúra zuhanyzókkal, ingyenes WC-kkel, étterem drive-innel és ingyenes Wi-Fi is található.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában