A hit és a tudomány együtt megőriz

2024.03.15. 09:09

Átadták a kőszegi Árpád-házi Szent Margit Iskola felújított és bővített épületeit - fotók

A korábbi építkezés szerves folytatásaként fejlesztették az Árpád-házi Szent Margit Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumot. A most lezárult beruházás újabb 1,2 milliárd forintos kormányzati kormányzati támogatással a 19-20. század fordulóján keletkezett műemléki jellegű általános iskolai szárny teljes körű felújítását és bővítését célozta. A csütörtöki átadón elhangzott: ilyen komplex felújításra nem került még sor az intézmény több mint 150 éves történetében.

Tóth Katalin

Fotó: Ohr Tibor

Az iskola új és megújult épületrészeinek megáldása alkalmából rendezett ünnepségen, március idusának küszöbén a diákok nemzeti ünnepre összeállított műsorát láthatta a közönség. Amint Soltész Miklós megjegyezte: kiemelkedő, méltó, gyönyörű volt a program – köszöntéséhez is kapcsolódó. A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára Aquinói Szent Tamás skolasztikus filozófus, egyháztanító, domonkos rendi szerzetestől idézett: „A hit előíze annak a tudásnak, amely a jövőben boldoggá tesz minket.” – A hit és a tudomány soha nem ellenkezik egymással – mondta. Majd Verne Gyula Hódító Robur című regényének egy sorát emelte ki: „A tudománynak nem szabad megelőzni az erkölcsöket.” Úgy foglalta össze: az egyház tanításában a hit és a tudás teljes mértékben összefér és szükséges is, hogy egymást segítsék. Ez valósul meg az Árpád-házi Szent Margit iskolában is.

A folytatásban a rend elöljárói tekintettek vissza a múltba, beszéltek a jelenről és a jövőről.

A többcélú köznevelési intézmény fenntartója az Árpád-házi Szent Margitról nevezett Szent Domonkos Rendi Nővérek Apostoli Kongregációja, amely 1868-ban alapította meg az iskolát. Az épületegyüttes megvalósítása az építéssel kezdődött. 1900. június 17. az alapkőletétel dátuma. 1901-ben már az új épületben kezdődhetett meg a tanítás.

Az iskolaépület befejezése után kezdődött meg a zárda kápolnájának építkezése. 1901. augusztus 5-én tették le a kápolna alapkövét, amelyet az oltár evangéliumi oldala előtt helyeztek el. A kápolna is nagyon rövid idő alatt elkészült: 1902. október 15-én szentelték fel. 1928-1929-ben új iskolaszárny épült egy új főbejárattal együtt.

A korszerűsítésre és az új tornaterem építésére vonatkozó tervek 2017-ben készültek el. Ugyanebben az évben kezdődött el a kivitelezés, első ütemben az új tornaterem építésével, ami 2018 nyarára készült el. A második ütemben a műemlék épületegyüttes újult meg. Ennek részeként elbontották, majd újjáépítették a délkeleti épületrészt, biztosítva ezzel a teljes akadálymentesítést, korszerű szaktantermek és ügyviteli helyiségek kialakítását. A szerkezeti megerősítések mellett felújították az osztálytermeket, a vizesblokkokat, a dísztermet; kialakítottak egy új aulát a belső udvar lefedésével, beépítésével. A főépület homlokzati felújítása során újra eredeti szépségében mutatkozik meg Szent Margit egész alakos kültéri szobra. Az oszlop törzsét spirálisan körbefutó rózsafüzér díszíti. A szerzetesi ruhában ábrázolt Szent Margit koronát visel, bal kezét szívéhez emeli, jobb kezében liliomot tart. A Szent alakja felett egy, az Atyát jelképező Isten szeme ábrázolás zárja a kompozíciót.

Restaurálták a homlokzat egyéb díszeit, megújult az iskola főbejárata feletti erkély is. Restaurálták a Zárda-templom torony fém szerkezetű ablakait, az ólomüveg ablakokat is. Megújult a torony tetőszerkezete és a rézlemez fedés is.

A munkák 1 266 952 ezer forint kormányzati támogatásból, pályázati forrásból, továbbá a Kongregációs saját forrásából valósultak meg 2022. február és 2024. március között.

Az átadón Fekete Szabolcs Benedek püspök kért áldást az épületre.

Az ünnepségen részt vett Ágh Péter országgyűlési képviselő, Básthy Béla polgármester, dr. Kapiller Sarolta, a Kőszegi Járási Hivatal vezetője; az intézmény fenntartója, az Árpád-házi Szent Margitról nevezett Szent Domonkos Rendi Nővérek Apostoli Kongregációjának egykori és jelenlegi vezetői; az egyházmegye katolikus iskoláinak vezetői, a társintézmények igazgatói, az újjáalkotás megálmodói, tervezői, kivitelezői, valamint a diákok és pedagógusok, akik „életet visznek” a falak közé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában