Ellenőrzés

2024.03.25. 09:00

Átfogó ellenőrzés a gyerekek érdekében Vasban is

A gyermekbántalmazási esetek belső kivizsgálására a vasi gyermekotthonokban is megkezdte a kormányhivatal illetékes osztálya a kormány által elrendelt, soron kívüli, hatósági ellenőrzéseket.

Vaol.hu

Elkezdődött a vasi gyermekvédelmi intézmények vizsgálata

Forrás: VN

A valamennyi gyermekotthont érintő hatósági ellenőrzés célja az intézmény egészére kiterjedő, átfogó vizsgálat. Az ellenőrzés kiterjed a többi között a gyermekbántalmazási esetekre, az ezzel kapcsolatban tett feljelentésekre, a bántalmazott gyermek számára nyújtott egyéni és csoportos segítségre, a bántalmazási esetek belső kivizsgálására, a megtett intézkedésekre, valamint a panaszkezelési gyakorlat áttekintésére is – tájékoztatott a Vas Vármegyei Kormányhivatal. A kormányhivatal szociális és gyámügyi osztálya az ellenőrzések befejezését követően levonja a megfelelő következtetéseket. Ha a vizsgálat során hiányosságot állapítanak meg, akkor hatósági eljárást indítanak, ha pedig bűncselekmény gyanúja merül fel, akkor haladéktalanul feljelentést tesznek – tudatták. „Az intézkedések további célja, hogy megvizsgáljuk, az intézmények hogyan védik a rájuk bízott gyermekeket, működik-e a jelzőrendszer az esetleges gyermekbántalmazási esetekre. Van-e bármilyen a gyermekeket veszélyeztető kockázat az intézményben, történt-e már bántalmazás, s ha igen, akkor azt hogyan kezelték” – áll a közleményben. Ismert, a kormány készül a második gyermekvédelmi törvénycsomaggal, és döntött a gyermekvédelmi intézmények vezetőinek pszichológiai alkalmassági vizsgálatáról is. Az újabb lépés a hatósági ellenőrzések soron kívüli lefolytatása. Célja pedig az állami gondozásban lévő gyerekek biztonságának és a gyermekvédelem megerősítése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában