Élménybeszámoló

2024.03.20. 11:28

Budapest-Bamako: a 96-os számú Kő-Szeg Band afrikai kalandjai a Világjárók Klubjában - fotók

Január 25-én 10 órakor a Kőszegi Aluker udvaráról indult és február 12-én 14.37-kor gördült be a 2024-es Budapest–Bamako 4x4 Sierre Leone-i céljába a 96-os számot viselő autóval a Kő-Szeg Band.

Tóth Katalin

Fotó: Unger Tamás

Lepold Gábor (Kőszeg), Hod András (Kőszegdoroszló), Oláh Gábor (Horvátzsidány) és Zubrics István (Meggyeskovácsi) négyese 9350 kilométert tett meg a Budapest-BAMAKO 4x4 ralin. Kedd este a Jurisics-várban a Világjárók Klubjában telt ház előtt tartottak képes úti beszámolót kalandjaikról. Előtte a vár udvarán a terepjárót is megcsodálhattuk – rajta eredeti vastag guineai vörös porral.

A kőszegi kalandorok tehát szűk három hét alatt értek célba a 4x4 túra (kaland) kategóriában. (A Lovagterem színpadán ülve tisztázták például azt is, hogy mi a különbség a spirit, a verseny, a 4x4 túra és a túra kategória között.) Pócza Zoltán kérdezte őket a nulladik mérföldkőtől, vagyis az elhatározástól a szervezésen, útitárskeresésen keresztül az autó kiválasztásáig, az egyéb előkészületekig, és végig a tíz országon átvezető út során tapasztaltakig.

Előbb azonban a Budapest-Bamako hivatalos oldalán fellelhető (elrettentőnek szánt vagy éppen hívogató?) információk közül idézett. Mit tegyen feltétlenül a csomagjába az, aki az út teljesítésére vállalkozik? Hát fájdalomcsillapítót, gélt csípésekre, égésekre, erős napkrémet, alkoholt, szemcseppet, gyógyszert gyomorrontásra. S mi történhet az út során? Baleset, autófeltörés, rablás, bebörtönzés Afrikában, kiszáradás a sivatagban, kijavíthatatlan technikai problémák, ételmérgezés, napszúrás, homokviharok, találkozás korrupt határőrökkel és veszélyesen vezető sofőrökkel.

A Budapest-Bamako magyar találmány: „egy veszélyes, minimál asszisztenciás kaland és tájékozódási verseny. Itt nincsenek mentőhelikopterek, begyűjtő teherautók, idegenvezetők, animátorok vagy tolmácsok. Mindenki a talpraesettségére, a szerencséjére és a felkészültségre számíthat. A Bamakon egy dolog biztos: minden bizonytalan. De a kaland erről szól.” – foglalja össze ugyanaz a honlap. A négy férfi elmeséléséből is ez derült ki.

Minden 2022 októberében kezdődött, a két Gábor egy átlagos péntek esti csetelés során egyezett meg: belevágnak a kétévente rendezett afrikai futamba. Másnaptól elkezdték a szervezést. A kategóriájukat azért választották, mert látványos, izgalmas offroad útvonalakra viszi be az indulókat. Nincs pontgyűjtés, versenyzés, „csak” extrém kaland, izgalmas terep, kövek, homok és földutak. Szükségük volt egy jó terepjáróra is. A Kő-Szeg Band egy visszavásárolt 2003-as Jeep Grand Cherokee mellett döntött, amelyet egy év alatt készítettek fel az útra. A társakat a szerint is választották, kivel képesek összezárva több hetet eltölteni. Öt oltást vettek fel, maláriagyógyszert szedtek Afrikában, ez is szóba került.

20240319_bamako_ut (8)
Fotó: Unger Tamás

Az európai hotelekben töltött éjszakák után két hét sátrazás következett, közte szegényes tisztálkodási lehetőségekkel, ásványvizes, patakos, óceáni fürdésekkel. A táborokban katonai-rendőri felügyeletet kaptak, ám útközben senki sem vigyázott rájuk – Mauritánia határán például a csomagjaik között talált sör miatt volt „kellemetlenségük”. Afrikában a készpénz a biztonságos – sokféle kell, mert amit kiadsz a kezedből, abból nem adnak vissza, hallottuk.

Gasztroélményeikről, a döbbenetes kulturális különbségekről, a helyiekkel való kommunikációról (kézzel-lábbal-pénzzel), a terepviszonyokról, barátságukról és találkozásaikról is szóltak kőszegi származásúakkal. Magyarországról indult az amatőr rali. Olaszországon, Monacon, Franciaországon, Spanyolországon, Marokkón, Mauritánián, Szenegálon, Guineán át vezetett, és mivel Bamakoban polgárháborús helyzet van, a Sierra Leone-i Freetown-ban ért véget életük kalandja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában