Csak emlékezni kevés

2024.03.25. 14:41

Értelmetlen, kegyetlen, embertelen – Az egykori téglagyári munkatáborban mártírhalált szenvedett munkaszolgálatosokra emlékeztek

Hetvenkilenc éve számolták fel a kőszegi munkatábort, amely 1944 novembere és 1945. március 25. között működött, és ahol több mint 2500, többségében zsidó ember vesztette életét. Hétfőn a 87-es út menti emlékműnél dr. Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár mondott emlékezőbeszédet.

Tóth Katalin

Fotó: Unger Tamás

– Értelmetlen, kegyetlen, embertelen – három egyszerű, mégis nehéz szó. Nehéz a kegyetlenség, embertelenség áldozatainak és azoknak is, akik együttéreznek a szenvedőkkel. Nem lehet más választásunk, mint az együttérzés és az ebből fakadó megbánás, emlékezés, méltóság felmutatása – fogalmazott az emlékműnél dr. Fürjes Zoltán. Majd hangsúlyozta: meg kell tudnunk mutatni, hogy méltók vagyunk az értünk, az utókorért átélt, elszenvedett történelemre. Méltók, mert tanulunk a borzalmakból és mert nem engedjük azokat újra megtörténni. – Csak emlékezni kevés, formaság. A mi feladatunk az, hogy okuljunk abból, ami itt történt, és adjuk tovább azt, amit megértettünk a borzalmakból – mondta.

A megemlékezésen közreműködött Kőszeg Város Ifjúsági Fúvószenekara; Sík Sándor Ember című versét Ille Medox Zsolt mondta el. Délelőtt az Alsó körút 50.-től munkaszolgálatos emlékút-séta indult a 87-es út melletti emlékműig L. Kiss Csaba tanár, helytörténeti kutató vezetésével. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában