Megemlékezés

2024.03.07. 10:00

Főhajtással is tisztelegtek - Kőszegi katonasírokat tettek rendbe

A március 15-ei ünnepségre készülve tették rendbe az 1848–49-es szabadságharcban harcoló két honvédtiszt végső nyughelyét Kőszegen.

Tuczentaller Lajos főhadnagy sírjánál is jártak

Hosszú évek alatt már megszokottá vált, hogy az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 17. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda, valamint az MH 83. Területvédelmi Zászlóalj katonái közösen tartják rendben a Vas vármegye területén található katonasírokat. Ezúttal a kőszegi városi temető került sorra, ahol a munkát egybekötötték egy rövid történelmi megemlékezéssel. Két olyan honvéd tiszt emlékét idézték fel rendhagyó történelemóra keretében, akik az 1848–49-es szabadságharc idején harcoltak a hazáért: Bersek József ezredes a 8. huszárezred parancsnoka volt, míg a csupán 17 esztendős Tuczentaller Lajos főhadnagyot Klapka György tábornok III. osztályú vitézségi érdemjellel tüntette ki hősiességéért. A történelmi visszatekintést követően a megjelentek közösen tisztították meg, tették rendbe a sírokat, mécseseket gyújtottak, majd pedig katonai tiszteletadás mellett hajtottak fejet az egykori honvéd tisztek hősiessége előtt. 
A szombathelyi iroda munkatársai fontosnak tartják, hogy az év minden napján rendezettek legyenek a katonasírok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában