Két keréken veszélyesebb

2024.03.20. 07:00

Hogyan vigyázzunk jobban a motorosokra az utakon? - A rendőrség segítségével jártuk körbe a témát

A tavasz beköszöntével egyre több motorost láthatunk az utakon. A két keréken közlekedők fokozott veszélynek vannak kitéve: kevésbé láthatóak, könnyen kerülhetnek az autó holtterébe, és nem védi őket légzsák vagy kasztni. A Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság segítségével utánajártunk, hogyan védhetjük jobban a motorosokat az utakon.

Csabai Bernadett

Kifogástalan állapotú motorkerékpárral induljunk útnak! – figyelmeztet a rendőrség

Fotó: © Unger Tamás

Idén is volt már baleset

Habár még csak kora tavasz van, sajnos idén is már történt motoros baleset Szombathelyen. Egy fiú haladt járművével Sé felől Szombathely irányába, amikor egy személyautó érkezett az ellenkező irányból, sofőrje balra akart kanyarodni, s nem vette észre a motorral közlekedőt. Az ütközést nem lehetett elkerülni, a vétlen járművezető megsérült, kórházba került. A motorkerékpáros balesetek gyakori okai közé tartozik a sebességhatár átlépése, a szabálytalan irányváltoztatás és előzés, a haladás és kanyarodás szabályainak figyelmen kívül hagyása. 

Sokkal nagyobb a kockázat

A motorosok baleseti kockázata meghaladja a gépkocsivezetőkét, mivel nem élvezik a biztonsági övek, légzsákok és a gépjármű-karosszéria által nyújtott védelmét. Az Európai Unió adatai szerint a motorosok halálozási kockázata átlagosan 18-szor nagyobb, mint a gépkocsivezetőké. Ennek oka részben abban rejlik, hogy a motorosok kiszolgáltatottabbak, és nincsenek passzív biztonsági megoldások, mint az autókban. Emellett a legtöbben csak tavasszal veszik elő a járművet, időközben pedig megkopik a vezetési készség, a sofőr kiesik a rutinból. 

 

Ezek a tényezők összességében jelentősen növelik a baleseti kockázatot. Az esetek 75 százaléka során a motoros egy másik járművel, 25 százaléka során pedig egy rögzített tárggyal (például fával, oszloppal) ütközik. A balesetek elkerülése érdekében néhány alapvető tanácsot érdemes megfogadni a két keréken közlekedőknek: kizárólag kifogástalan műszaki állapotú motorkerékpárral induljanak útnak, és mindig használjanak megfelelő védőfelszerelést; különösen fontos a jó minőségű bukósisak viselése, amely jelentősen csökkentheti a sérülések kockázatát. 

Ne vezessünk megszokásból vagy rutinból, mindig legyünk figyelmesek és éberek az úton! – tanácsolják, mint ahogy azt is: minden előzést vagy kanyarodást fokozott figyelemmel és körültekintéssel végezzünk, az út-, a terep- és a látási viszonyoknak megfelelő sebességet válasszunk! Mindig tartsuk be a közúti közlekedés szabályait, és legyünk körültekintőek a forgalomban! Fontos kiemelni, hogy a fekete motorosruhák stílusosak lehetnek, de közlekedésbiztonsági szempontból roppant veszélyesek, hiszen csökkentik a láthatóságot, ami végzetes következményekkel járhat. 

A rendőrség tanácsai motorosoknak

A Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság felhívásában hangsúlyozza: az autósoknak, kerékpárosoknak és gyalogosoknak is fel kell készülniük a motorosok jelenlétére az utakon. Az idény kezdetét követően egy rövid időnek el kell telnie ahhoz, hogy az autósok hozzászokjanak a motorosok jelenlétéhez az utakon. Az autósok számára megfogalmazott rendőrségi ajánlások között találjuk azt is: előzés előtt mindig nézzünk hátra, és győződjünk meg róla, hogy nincs-e motoros a közelben. Figyeljünk az oldalra is, és ne hajtsunk ki melléjük hirtelen. Tartsunk megfelelő követési távolságot a motorosok mögött, hogy elegendő időnk legyen reagálni, ha váratlanul lassítanak vagy megállnak. Kerüljük a gyors és hirtelen manővereket, különösen olyan területeken, ahol sok motoros közlekedik! – írták. Végül, de nem utolsósorban, mindannyiunk felelőssége, hogy tiszteletben tartsuk egymás jelenlétét az utakon és segítsük elő a biztonságos közlekedést mindenki számára. Legyünk figyelmesek, és vigyázzunk egymásra az utakon! – hívja fel a figyelmet a rendőrség.

Autósként is oda kell figyelnünk

Az idény kezdetét követően egy rövid időnek el kell telnie ahhoz, hogy az autósok hozzászokjanak a motorosok jelenlétéhez az utakon. Az autósok figyelme általában a saját vagy nagyobb méretű járművekre összpontosul, ezért nehezebben észlelik a kisebb és gyorsabb mozgású motorosokat, és lassabban reagálnak azokra.

Kevés dolog olyan veszélyes, mint a motorosokkal történő baleset, ezért fontos, hogy mindannyian felelősségteljesen járjunk el. Számos lépést tehetünk annak érdekében, hogy biztonságosabbá tegyük az utakat mind a motorosok, mind a többi közlekedő számára. Az előzés előtt mindig nézzünk hátra, és győződjünk meg róla, hogy nincs-e motoros a közelben. Figyeljünk az oldalra is, és ne hajtsunk ki melléjük hirtelen. Tartsuk megfelelő követési távolságot a motorosok mögött, hogy elegendő időnk legyen reagálni, ha váratlanul lassítanak vagy megállnak. Kerüljük a gyors és hirtelen manővereket, különösen olyan területeken, ahol sok motoros közlekedik.

Végül, de nem utolsósorban, mindannyiunk felelőssége, hogy tiszteletben tartsuk egymás jelenlétét az utakon és segítsük elő a biztonságos közlekedést mindenki számára. Legyünk figyelmesek és vigyázzunk egymásra az utakon!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában