Ébredés

2024.03.05. 07:00

Itt vannak a tavaszi frissek - Szétnéztünk a körmendi piacon: keresik a barkát, veszik a primulát - fotók

Minden évszaknak, hónapnak megvan a szépsége a piacon: a március kétségkívül az ébredés hónapja. Ezt nemcsak a korai virágok, a földbe kívánkozó facsemeték és oltványok sokasága jelzi, hanem az is, hogy egyre több a látogató, a vásárló. A körmendi vásárcsarnokban és piacon néztünk körül hétfőn délelőtt.

Tóth Judit

Virágtenger a körmendi piacon. Sokan keresik a több színben pompázó primulát. Molnár Tímea a zöldség-gyümölcs mellett virágot is árul

Forrás: Unger Tamás

A Rába-parti kisvárosban heti két alkalommal van piac, hétfőn és szombaton. Utóbbi a zsibvásár napja is, olyankor rendkívül izgalmas és egyedi holmikat lehet találni az árusító standokon, asztalokon, valamint a földre terített pokrócokon, ponyvákon. A hétfői a „nagy piac”, kitelepül az edényes, a műanyagos, a műszaki cikkes, a ruhás, hogy csak néhány karakteres és állandó árust említsünk a sok közül. 

A vásárcsarnokban nagy a nyüzsgés – ez igaz mindkét piaci napra –, sor áll a kolbászosnál és a lángossütőnél, a helyi termelők pedig egy-két jó szót is mondanak a megvásárolt áru – gyümölcs, zöldség, méz, savanyúság vagy egyéb házi készítésű finomság – mellé. A hétfői piacon erősen érezhettük, hogy nyakunkon a tavasz és közeledik a húsvét. Németh Józsefné Magdi horgolt ünnepi díszeket – tojásokat, nyulakat – kínált a vásárcsarnok bejáratánál. A virágok közül ilyenkor, kora tavasszal a primula a legnépszerűbb, 500–600 forintért volt a standokon, sokan vittek belőle az egyházasrádóci Poór Lászlótól is. 

Néhány helyen árvácska, százszorszép és kulcsvirág is volt a kínálatban, ezeket kora tavasszal már ki lehet ültetni, bírják a mostani, változékony időjárást is. Gagyi Etelka Erdélyből jött árusítani Körmendre, de gyakran előfordul például Sopronban is. Legalább harmincféle facsemete és oltvány közül lehetett nála választani. Megtudtuk: a bogyós növényeket keresik a legtöbben, az egyik legnépszerűbb a ribizli, de sokan viszik az egrest is. – Van fagytűrő sárgabarackunk, ezt jó szívvel ajánlom mindenkinek. A málnafa igazi különlegesség, Magyarországon kevésbé ismert, de nálunk, Erdélyben megszokott és nagyon jól bevált – fűzte hozzá az árus, aki a mandulától kezdve az eperfán át a datolyaszilváig mindenhez tud fűzni egy-egy megszívlelendő jó tanácsot a vevőknek. A zöldség- és gyümölcspiacon is árubőség van, Molnár Tímea pultjánál álltunk meg egy szóra, miközben szembe találtuk magunkat jó pár doboznyi mosolygós eperrel. A tavaszi frissekből egyelőre salátát, medvehagymát és retket láttunk. A barka már néhány héttel ezelőtt állandósult a piacon, keresik, szeretik az emberek, ahogy az élénksárga, mutatós aranyesőt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában