Reggeli

2024.03.09. 07:57

Kávéhiány és áremelkedés az EU-ban?

Egy rendelkezés miatt lehet gond - figyelmeztet a német kávéipari szakmai képviseleti szervezet.

Vaol.hu

Forrás: MW-archív

A szervezet szerint “hiány léphet fel a német és az európai piacon. Az akkorra még beszerezhető kávé árai jelentősen emelkedni fognak”. A tavaly hatályba lépett erdőirtásmentes ellátási láncokról szóló uniós rendelet értelmében a vállalatoknak átvilágítási nyilatkozatot kell benyújtaniuk arról, hogy 2020. december 31. után nem irtottak ki vagy károsítottak erdőt termékeik előállításához - írja az MTI.

Az EU-s bizottság szerint nincs ok aggodalomra

Holger Preibisch, a német kávészövetség ügyvezető igazgatója az uniós rendelet alkalmazásának elhalasztását kérte. Az EU-Bizottság azonban nem osztja a Deutscher Kaffeeverband aggályait. Az illetékes szóvivő azt a választ adta, hogy “nincs tudomásuk olyan tényekről, amelyek alapján arra lehetne következtetni, hogy a rendelet az élelmiszerárak emelkedését eredményezné. A rendelet hatálya alá tartozó nyersanyagárakra gyakorolt hatás várhatóan nagyon korlátozott lesz.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában