Húsvét

2024.03.31. 13:21

Krisztus feltámadását ünnepelték a szombathelyi Székesegyházban - Már idelenn van vigasztalás, odafönt pedig nincsen fájdalom

A húsvéti örömhír már idelenn, a földön megvigasztal bennünket, mondta Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök húsvétvasárnap a Székesegyházban tartott ünnepi szentmisén.

Fotó: Cseh Gábor

A kereszténység legnagyobb ünnepén annak örülünk, hogy a jó erősebbnek bizonyul a rossznál, az élet erősebbnek bizonyul a halálnál – az örömhírt a Feltámadott hozta el nekünk. Ajándékokat hoztunk neki: önmagunkat, megannyi gyarlóságunkkal, elesettségünkkel, bűnünkkel. Ezeket tesszük az oltára elé, fogalmazta meg a szentmise kezdetén Fekete Szabolcs Benedek.

A szentmise főcelebránsa szentbeszédében a sebekről szólt, amelyek nem fájnak. Jézus kínhalált szenvedett, óriási fájdalmai voltak. Egyértelmű bizonyíték felismerhetőségéről, hogy ott voltak rajta a sebek, amelyek nem fájtak – a teste szellemi testté változott. A húsvéti örömhír odaátról azt hirdeti: a mennyország örömében nincs fájdalom. Legyen szó testi vagy akár lelki sebekről, amelyeket egy elhibázott mondat, cselekedet szült: emlékezünk rájuk, de nem fájnak. Odaát már nincs gyász, nincs jajgatás. Isten letöröl a szemünkről minden könnyet, és mindez nemcsak odaát működik: ha hagyjuk, akkor a Feltámadott már itt a földön megvigasztal bennünket – mondta.

– Ma kilúgozódott a húsvét ünnepének lényege. Érjen utol benneteket a húsvéti örömhír: az, hogy idelenn van vigasztalás, odafönt pedig nincsen fájdalom – szólt a hívekhez.

Zárógondolatként Jézus egyik történetét mesélte el a tanulsággal: minden lehetséges annak, aki hisz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában