Oscar-gála

2024.03.10. 19:15

Oscar-díj 2024: Vasárnap éjjel adják át a díjakat

Az amerikai filmakadémia magyar idő szerint vasárnap éjjel adja át díjait a Los Angeles-i Dolby Színházban. Az Oscar-díj jelöltek között szerepel Mihalek Zsuzsa, a Szegény párák című film díszletberendezője a legjobb produkciós tervezés kategóriában.

Vaol.hu

Fotó: PEDRO UGARTE / AFP

A Magyarországon forgatott Szegény párák a legjobb film Oscar-díjáért is versenyben van többek között az American Fiction, a Barbie, az Egy zuhanás anatómiája, az Előző életek, az Érdekvédelmi terület, a Maestro, a Megfojtott virágok, az Oppenheimer és a Téli szünet című produkciókkal.

Oscar-díj 2024
Oscar-díj: Los Angelesben, a Dolby Theaterben adják át a díjakat Photo: Barbara Munker/dpa
Fotó: dpa/picture-alliance

A legtöbb, 13 jelölést a Christopher Nolan rendezésében készült Oppenheimer kapta. Az atombomba atyjaként is emlegetett elméleti fizikusról szóló életrajzi dráma címszereplője, Cillian Murphy és mellékszereplője, Robert Downey Jr. a színészi kategóriákban nyerhet díjat, Nolan pedig a rendezői mezőny favoritja.

Idén az Oscarra jelölt rendezők között egy nő szerepel, Justine Triet, az Egy zuhanás anatómiájának francia alkotója. A kategóriában még Martin Scorsese (Megfojtott virágok), Jórgosz Lánthimosz (Szegény párák) és Jonathan Glazer (Érdekvédelmi terület) kaphat Oscart.

TOPSHOT - An Oscar statue is pictured at the red carpet of the 96th Annual Academy Awards at the Dolby Theatre in Hollywood, California on March 9, 2024. The 96th Annual Academy Awards will be held on March 10. (Photo by PEDRO UGARTE / AFP)
Fotó: AFP

A brit Glazer filmje, amelyet Steven Spielberg az 1993-ban készült Schindler listája óta a legjobb holokausztdrámának nevezett, a nemzetközi film díjára is esélyes. Ebben a mezőnyben az olasz Io Capitano, Wim Wenders Japánban forgatott Tökéletes napok című filmje, valamint A hó társadalma című spanyol és A tanári szoba című német film indul az Oscarért.

A 96. Oscar-díjátadó ceremónia házigazdája az Emmy-díjas Jimmy Kimmel lesz, aki már negyedszer szórakoztatja a gála közönségét. Az élő közvetítést több mint 200 ország és térség közönsége láthatja, a magyar nézők a Disney+ steramingszolgáltató programjában hétfőn hajnalban követhetik az eseményeket.

A díjakat átadók listáján is nagy neveket olvashatunk: Zendaya mellett Al Pacino, Michelle Pfeiffer, valamint Brendan Fraser, Michelle Yeoh, Ke Huy Quan és Jamie Lee Curtis is. Mahershala Ali, Nicolas Cage, Jessica Lange, Lupita Nyong'o, Sam Rockwell és Matthew McConaughey szintén szerepel a díjátadók névsorában.

Így lett Oscar-díj a neve

Az Oscar-díj, a filmvilág legrangosabb kitüntetését 1927-ben alapították. Az első díjakat 1929. május 16-án adták át a hollywoodi Roosevelt Szállodában tartott zártkörű banketten, 12 kategóriában. Az eseményen Charlie Chaplin életműdíjat kapott, és a ceremónia alig negyedórát vett igénybe.

A díjjal járó szobrocska 1931-ben kapta az Oscar elnevezést, amely 1939-től hivatalos. A név Margaret Herrick akadémiai könyvtárost emlékeztette nagybátyjára, Oscarra. A 33,2 cm magas, 3,8 kilós trófea egy filmtekercsen álló, teste előtt kardot tartó lovagot ábrázol. A talapzat tekercsének öt küllője az Akadémia öt ágát - színészek, rendezők, forgatókönyvírók, producerek és technikusok - jelképezi.

A díjazottak nevét korábban előre megkapták az újságok, de 1940-ben, amikor a bankettre érkező vendégek már olvashatták az eredményt az egyik lapban, áttértek a lepecsételt és a helyszínen felnyitott borítékok használatára.

Az idén 23 kategóriában osztanak Oscar-díjat. A legjobb idegen nyelvű film díját először 1956-ban a Federico Fellini rendezte Országúton nyerte el. A magyar alkotások közül 1981-ben Szabó István Mephisto, 2015-ben Nemes Jeles László Saul fia című filmje nyert. Az első Oscar-díjas magyar alkotás Rofusz Ferenc A légy című animációs rövidfilmje volt 1980-ban, a rövidfilm kategóriában 2016-ban Deák Kristóf Mindenki című alkotása nyert.

A legtöbb Oscar

Az MTI összegyűjtötte, hogy kiknek van a legtöbb díja, eszerint a színészek között a négyszeres Oscar-díjas Katharine Hepburn áll az élen, őt hárommal Meryl Streep, Jack Nicholson, Ingrid Bergman, Walter Brennan, valamint Daniel Day-Lewis és Frances McDormand követi. A színészi jelölések terén Meryl Streep a csúcstartó, akit 2018-ban már 21. alkalommal nomináltak.

Az Origo összeállításában sorra vették, hogy milyen luxusételeket illetve italokat szolgálnak fel a gálán. 

Lesz például:

  • 5.000 darab 24 karátos arannyal bevont csoki-Oscar-díj
  • Különleges Grand Marnier likőrrel átitatott csokoládészivarkák
  • Francia Bordeaux-i birtokokról származó borok

Nem régen az is felmerült, hogy például kutyák kaphatnak-e Oscar-díjat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában