Petőfi szobránál is koszorúznak

2024.03.13. 07:00

Vasi rendezvények az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulóján

Március 14–15-én a vármegye valamennyi városában megemlékezést tartanak az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulója alkalmából. Az ünnepi pillanatokat több helyen múzeumpedagógiai programok, koncertek és díjátadók kísérik.

Polgár Patrícia

Az idén is avatnak kishuszárokat a szombathelyi skanzenben

Forrás: VN/archív

Fotó: Unger Tamás

Szombathelyen 14-én 10 órakor koszorúzás lesz Batthyány Lajos szobránál, és megemlékezés a Szent Márton temetőben, a Hübner-mauzóleumnál. 15-én a városi ünnep 9.30- kor kezdődik. A hagyomány szerint elsőként Petőfi Sándor szobrát koszorúzzák meg az Ady téren, majd a Március 15. téren katonai tiszteletadás mellett felvonják az országzászlót. Az ünnepi műsor 10.30-kor a Savaria Múzeum parkjában lesz, ahol az ünneplők megkoszorúzzák dr. Horváth Boldizsár szobrát. A XIV. szombathelyi sajtóünnep alkalmából a fotókiállítást 15-én 15 órakor nyitják meg a Szombathelyi Képtárban, ahol átadják az idei sajtófotódíjakat is. Huszártoborzóval várják a gyerekeket március 15-én 12 órától a Vasi Skanzenben, ahol megismerkedhetnek a huszártábor életével, és részt vehetnek a huszárpróbán. 15 órakor megkezdődik a kishuszáravató, majd a frissen avatott apróságok „éles” bevetésen kiűzhetik a labancokat. A Smidt Múzeumban 15-én 14 órától 1848-as emlékséta, forradalmi tárlatvezetés, előadás, viseletbemutató, kerekasztal-beszélgetés, kézműves foglalkozások és minitárlat várja az érdeklődőket; belépő nincs. Az Ady téri Petőfi-szobornál ugyancsak március 15-én 14 órakor tart megemlékezést a Fidesz–KDNP: Lenkai Nóra polgármesterjelölt mond ünnepi beszédet. A Szombathelyi Képtár 14 órától rendhagyó tárlatvezetéssel vár: Petőfi Sándorhoz kötődő alkotásokat kereshetünk fel. 

Sárváron március 14-én, csütörtökön tartanak megemlékezést. Az ünnepség a Nádasdy-vár udvarán 16.30-kor kezdődik, majd Petőfi Sándor és gróf Batthyány Lajos szobránál koszorúzással folytatódik. A Nádasdy Ferenc Múzeum pénteki családi délelőttjén 9–13 óráig kézműves foglalkozással, nemzetiszín-kereső játékkal, fegyverbemutatóval, tárlatvezetéssel és a Regös együttes koncertjével készül a nemzeti ünnepre. A múzeum és a programok e napon díjmentesen látogathatók. 

Kőszegen március 14-én 17 órakor tartanak ünnepséget a Jurisics-vár lovagtermében, ahol Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára mond beszédet, majd egy gálaműsor keretében átadják a Városi Művészeti Szemle díjait. 

Répcelakon március 15- én, pénteken 17 órakor Barthodeiszky István sírjának megkoszorúzásával indul az ünnepség, amely 17.30-kor a művelődési házban folytatódik, itt adják át a Répcelak Városért díszokleveleket, valamint az Év Sportolója díjat. 

Vasváron az ünnep előestéjén tartják meg a városi megemlékezést. 18.30-kor fáklyás felvonulás indul a Béke úti óvodától a Március 15. térre, ahol megkoszorúzzák az 1848–49-es szabadságharc vasvári honvédjei tiszteletére állított emléktáblát. Az ünnepség a Nagy Gáspár Művelődési Központban folytatódik. Vasárnap – egy régi hagyományt felelevenítve – az Ismerős Arcok ad ünnepi koncertet 20 órától a művelődési központban. 

Körmenden március 15- én 15 órakor a Szabadság téren tartanak városi megemlékezést. Megkoszorúzzák Kossuth Lajos szobrát, valamint a szabadságharc körmendi hőseinek emlékművét. 16 órakor a Batthyány Örökségközpont színháztermében Kossuth-kaszinó lesz a Béri Balogh Ádám táncegyüttes szervezésében, a Regös együttes közreműködésével. 

Őriszentpéteren március 14-én 17 órakor tartanak megemlékezést a művelődési házban. A műsort követően koszorúzás lesz a református templom kertjében található kopjafánál és a település központjában lévő emlékműnél. 

Celldömölkön a városi ünnepséget az 1848–49-es szabadságharcosok domborműve előtti téren tartják meg március 14-én 10 órakor. Az ünnepség után koszorúzást tartanak az 1848–49-es hősök sírjánál, a katolikus temetőben. 

Szentgotthárdon 14-én 18 órakor a Kossuth-domborműnél kezdődik a megemlékezés. 18.45-kor a színházban a Szent Gotthárd Általános Iskola diákjai adnak műsort. 

Jánosházán március 14-én 11 órára várják az ünneplőket a művelődési házba, ahol kiosztják a városi kitüntetéseket. Az ünnepség a Batthyány-szobor és az 1848-as honvéd sírjának megkoszorúzásával zárul. 

Vépen március 15-én 10 órakor kezdődik a megemlékezés a művelődési házban. A műsort követően átadják a Vép Városért érdemérmeket, végezetül koszorúzást tartanak a kopjafánál. 

Bükön pénteken 10 órakor a Szent Kelemen-templom parkjában tisztelegnek a hősök előtt. Az ünnepi beszédet koszorúzás és műsor követi. 

Csepregen március 14-én 17 órára a Dr. Csepregi Horváth János Általános Iskola aulájába várják az emlékezőket. Az ünnepi műsor után a megemlékezést koszorúzás és mécsesgyújtás zárja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában