Tárlat

2024.03.06. 08:00

Több száz gyertya a kultúrház kiállításán - A Nemzeti Művelődési Intézet programja ASzakkör: összehozza az embereket

A gyertyaöntő szakkör alkotásaiból nyílt kiállítás a település kultúrházában.

Tóth Judit

Csaknem 300 gyertya látható a tárlaton

Forrás: Szendi Péter

A szakköri tagok – Rátkai Imréné, Gácsi Nóra, Gácsiné Rábai Andrea, Horváthné Berta Boglárka, Horváth Jenőné, Lendvai Lászlóné, Szakács Gáborné és Tóth Anikó – tavaly szeptemberben kezdték a munkát Rátkai Imre szakkörvezető irányításával. A szakkörösök húsz alkalommal találkoztak, általában péntekenként. A közös alkotás jó hangulatban és aktívan telt, ennek ékes bizonyítéka a vasszentmihályi kultúrházban bemutatott közel 300 gyönyörű gyertya. Éles Krisztina, az NMI vasi igazgatója a megnyitón hangsúlyozta: Vasszentmihály már harmadik körben csatlakozott az országosan is rendkívül népszerű ASzakkör programhoz. – Bebizonyosodott, hogy az emberek szeretnek közösen alkotni, csodákat letenni az asztalra – mondta. 

Kevy Albert, a Vas Vármegyei Értéktár Bizottság elnöke így fogalmazott: – A szakköri program, a kézműves munka tiszteletet érdemel és azon csodák közé tartozik, amelynek tanúi lehettünk településről településre. A 19. században kezdik felfedezni a népi kultúra gyöngyszemeit a monográfusok, elég, ha csak az őrségi Nemesnépi Zakál Györgyre vagy a térség kiemelkedő alakjára, Pável Ágostonra gondolunk. Aztán jött az egyletek és körök időszaka, ezek összehozták az embereket, akiknek csakúgy, mint ma, akkor is fontos volt a közösségi együttlét. Ennek remek példája napjainkban az ASzakkör program – hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában