Maradt a „város”

2024.03.21. 07:00

Bölcsőde liget nélkül: az egészségház mellett is kivágtak egy fát, kikértük a favédelmi tervet a városházáról

Eltűnt a liget a Városligeti Bölcsőde mellől, maradt a „város” – állapíthatja meg a járókelő, miután több fát kivágtak a Markusovszky-kózházzal szemben lévő területről. Kikértük a városházáról a „favédelmi tervet”, hogy megtudjuk, mivel pályázott a nyertes ingatlanfejlesztő.

Tömböly Ágnes

A Városligeti Bölcsőde előtt az építési terület

Forrás: TÁ

Sokan emlékezhetnek a ligetes területre, ami a régi városi strandot még egy-két éve jellemezte. Civil összefogás is indult 2022-ben, több mint ezerötszázan támogatták aláírásukkal: árnyas parkoló létesüljön a kórházzal szembeni, egykori városi területen. Az ingatlant nettó 81,7 millió forintért értékesítette a város egy ingatlancsomag részeként, miután a közgyűlés baloldali többsége azt 2021-ben megszavazta. A pályázati dokumentációba nem tekinthettünk bele, ám most kikértük a városházáról a régi városi strandra vonatkozó favédelmi tervet, hogy lássuk, milyen elképzeléssel adta be pályázatát a nyertes ingatlanfejlesztő zrt. A dr. Károlyi Ákos jegyző által rendelkezésünkre bocsátott iratok tovább erősítik véleményünket: Szombathelyen a profitmaximalizáló társasházépítési lobbi továbbra is erősebb, mint a környezetvédelem, azon belül is elsősorban a favédelem iránti elkötelezettség. 

A Horváth Boldizsár körút és a Markusovszky Lajos utca által határolt, csaknem 4500 négyzetméteres területen – írd és mondd – mindössze négy fa megtartását javasolta a szakértő. Nevét nem tudjuk, azt gondosan kitakarták. Szerdán 12 óra után nem sokkal járjuk körbe a területet. Az ütvefúró zaja már messziről jelzi: a Városligeti Bölcsőde mellett javában zajlik az építkezés. Miért is lenne tekintettel bárki arra, hogy a szomszédban, néhány méterrel odébb az egy-két éves gyerekeket ebéd után a dajkák esetleg altatnák? A vázrajzot nézzük, úgy számoljuk a néhány fát: az egyik megóvásra javasolt egy kocsányos tölgy, jócskán benőtte a borostyán. Mellette egy lucfa, még talpon. A rajz szerint ezt is kivághatják. Tőlük nem messze egy akácfa és két platánfa „árválkodik” az építési területen. Az egészségügyi alapellátó felé sétálunk, ekkor tűnik fel: a parkolónál eltűnt egy másik magas fa. Korábban a vihar megtépázta, már csak a tönkje maradt. Akár mementóként is felírhatnánk rá: Itt lett volna egy fás parkoló, amiért több mint 1500-an álltak ki, hiába.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában