Közel száz mű

2024.04.14. 16:19

A 100 évet megélt szombathelyi festőművész, Csonka Ernő tárlata nyílt Alsóőrön

A száz évet megélt, három éve elhunyt szombathelyi festőművész, Csonka Ernő munkásságát bemutató tárlat nyílt az alsóőri Öreg iskolában április 12-én Kelemen László intézményvezető köszöntőjével. Az alkotó közel száz műve, akvarellek és olajfestmények kerültek ott állandó kiállításra.

Merklin Tímea

Fotó: VN

Amint a közösségi oldalra kitett posztjából kiderül: Torjay Valter művészettörténész a megnyitón arról is beszélt, hogy a vasi tájképfestészet egy reprezentáns alkotójának, Csonka Ernőnek számos kvalitásos műve került ki így Ausztriába - igaz, alighanem jó helyre, mert az alsóőriek nyilván büszkék lesznek rá. Az anyagban benne van a reprezentatív Ars Savaria albumban is szereplő olajkép. A bejegyzésében Torjay Valter művészettörténész sajnálatát is kifejezi, amiért az itt élt alkotók életművei rendszerint máshová kerülnek. Az egyetlen intézmény, amely ebben a kérdésben tenni próbál: a Tóth Csaba által vezetett vasvári galéria, amelynek  megalapozásánál még Torjay Valter is ott volt.

Csonka Ernő szombathelyi festőművész 2021-ben hunyt el
Fotó: VN/Csonka Ernőné

 A vasvári Békeház galériája befogadja a vasi kötődésű művészi hagyatékokat, válogat az életművekből. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában