Megnyitó

2024.04.07. 10:07

A múlt él a jelenben - Különleges asztalostárlat és gyertyabemutató Döröskén - fotók

Szép napra virradt Döröske szombaton, mostantól két új tárlatban is gyönyörködhetnek a mindössze 110 lelkes falvacska lakói. A közel százéves asztalos szerszámokból álló állandó kiállítás a Közösségi Színtéren, a gyertya szakkörösök különleges munkái a Kultúrházban tekinthetőek meg. A megnyitón ünnepi beszédet mondott Dománé Tóth Erika polgármester és V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő.

Csabai Bernadett

Fotó: Szendi Péter

- Az állandó kiállítás alapját Varga János gyalupadja és asztalosszerszámai adták, az további tárgyak jelentős részét Németh Rudolf  adományozta a falunak, aki az eszközöket nagyapjától, az isaszegi Németh János oltárkészítő asztalosmestertől örökölte. Némelyik kelléken jól látható a felfestett monogramja is. A tárlat további darabjai Horváth Ragányi Ferencé voltak, aki Fertődön az Esterházy herceg karbantartó asztalosaként tevékenykedett, ezeket is egy unoka, Németh József ajándékozta a falunak- osztotta meg velünk Döröske polgármestere. Köszönetet mondott a helyi Pagony házaspárnak, a közreműködésük révén kerültek Döröskére az eszközök. 

A technológiai fejlődés miatt talán már kevesen használnak ilyen szerszámokat, mindenesetre érdekes látni, hogy milyen eszközökkel dolgoztak az emberek 80-100 évvel ezelőtt. Vésők, pontozók, csigafúrók, glettelő kések, szorító fogók és egy hatalmas gyalupad is helyet kapott a tárlatban.

- Asztalos, csizmadia, drótostót, fazekas, rézműves, takács, varga. A régi magyar népi mesterségek nevei ezek és hát valljuk be, sokan nem tudjuk, pontosan mit takarnak. Nemcsak szerszámokat és eljárásokat idéznek, de ősi tudást, munkaerkölcsöt, szemléletmódot, közösségi szerepeket is. Ha azt akarjuk, hogy a felnövő nemzedék számára ezek ne csak különleges hangzású vezetékneveket jelentsenek, ezért tennünk is kell - kezdte ünnepi beszédét V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő. Hozzátette, Döröskén nem riadnak meg ettől a feladattól, ezt igazolja a most nyíló kiállítás is. Azt is kiemelte, hogy a tárlat nemcsak a ház egykori tulajdonosának, a falu asztalosának emlékét őrzi, nemcsak a mesterségbeli hagyományok előtt tiszteleg, hanem a szülőfalu szeretetének és a közösség összefogásának megnyilvánulása is.

A megnyitók sora a  kultúrházban folytatódott, ahol a gyertyakészítő szakkör  munkáit állították ki. A 20 alkalmas tanfolyamon készült csavart és tekert gyertya, tömbgyertya, szilikonformába öntött darab, úszógyertya, esküvőre, keresztelőre szánt darab, igazán kitettek magukért a döröskei gyertyakészítők. - Az ember lelkének az igazán üdítő az, hogyha alkothat. Ha készíthet valamit, ami nem csak hasznos, de szép is és főként azokkal együtt,  akikkel jól érzi magát. Ezt elevenítette fel a Nemzeti Művelődési Intézet A Szakkör című programja, ami már 15-féle közösségi kézműves tevékenységet tud támogatni a gyöngyfűzéstől kezdve a makramén keresztül a szövésig, fonásig. Döröskén igazán termékeny talajra talált ez a kezdeményezés - emelte ki V. Németh Zsolt a megnyitón.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában