Zarándoklat

2024.04.02. 12:31

A Szombathelyi Egyházmegye anyagi támogatásával utazhattak Rómába a szentgotthárdi diákok

A Szent Gotthárd Gimnázium 11. osztályos diákjai a Szombathelyi Egyházmegye anyagi támogatásával és Székely János püspök áldásával 4 napos római zarándoklatra utazhattak Olaszországba.

Horváth Zoltán Szabolcs

Fotó: Szent Gotthárd Gimnázium

A szentgotthárdi fiatalok első alkalommal vehettek részt ilyen zarándoklaton, melynek első napján Velencével ismerkedhettek meg, ahol megcsodálhatták a város nevezetességeit: a Szent Márk teret, a Szent Márk székesegyházat, a Dózse palotát, a Sóhajok hídját, valamint a Rialto hidat. A közös programok után a gyerekeknek maradt elegendő szabadidejük arra is, hogy kedvükre barangolhassanak a sikátorok és lagúnák rejtélyes világában.

Az esti rózsafüzér imájukat viszont már Rómában mondhatták el az ifjú zarándokok, akik útjuk második napját a Vatikánban kezdhették, ahol megnézhették a fenséges Szent Péter bazilikát és az Angyalvárat, majd pedig a Ponte Sant’ Angelo hídon átsétálhattak a Tevere folyó felett. Ezután Róma történelmi központját tekintették meg, többek közt a Pantheont is. A későbbiekben pedig a Piazza Fontana di Trevi következett az ott található Trevi-kúttal. A gotthárdi gimisek a lelki és szellemi táplálék mellett azért a helyi ételkülönlegességeket is magukhoz vették. Így például gelatót, pizzát és pastát is kóstoltak.

A harmadik napon a keresztény és antik Róma csodás helyeit járták be. A városfalakon kívül jártak a Szent Pál bazilikánál is, ahol a monda szerint egykoron Pál apostolt is eltemették. A hivatalos program zárásaként pedig szentmisén vettek részt a szállásuk kápolnájában.

A negyedik napon aztán felkerekedtek a szentgotthárdi diákok és élményekkel telve hazautaztak csodás olaszországi zarándoklatukról. Itthon pedig elmondhatták:

„Boldog vagy zarándok, mert felismerted, hogy a valódi utazás akkor kezdődik, amikor maga az út véget ér.”


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában