Körkép

2024.04.02. 17:30

Balaton és a tavaszi zsongás - A szombathelyi nyaralótulajdonosok is készülnek a nyárra

Elindult a 178-ik hajózási szezon: négy új- és egy nosztalgiahajó áll forgalomba. Közben kiderült, március 15-e után a húsvéti hétvégén is benépesült a Balaton pihenni vágyó turistákkal, sétálókkal, vitorlásokkal.

Horváth László

- Nemcsak a strandunkon, hanem az Balaton melletti ingatlanok környékén is élénk volt az élet a húsvéti hosszúhétvégén – összegzett Pali Róbert. Vonyarcvashegy polgármestere újfent megismételte, nagyközségükben 426 szombathelyinek van ingatlana, ők már mind készülnek a nyárra, csinosítják a hazákat, rendezik a kertet, növényeket. Az önkormányzat próbál eleget tenni a felmerülő igényeknek. A zöldhulladékot már évente tízszer viszik el, a lakók biztonságát 24 térfigyelő kamera vigyázza, az internet esetében kiépítik az optikai hálózatot. Idéntől a nyaralótulajdonosok hozzátartozói is kedvezményes strandbelépőt vásárolhatnak. Az utolsó balatoni halászhajót, a Süllő 2-t pedig felújíttatja az önkormányzat.

Balaton
Balaton: 4 új hajóval elindult a 178-ik hajózási szezon 
Forrás: Németh András

A polgármestertől megtudtuk, rengetegen sétáltak a Balaton partján, ment a foci, a tollaslabda. A tavon pedig megjelentek kitesurfösök, azaz sárkányszörfösök, és persze a horgászok is. 

Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke kiemelte, azt, hogy a Balaton az év minden szakában élményt nyújt, az is bizonyítja, március 15-e után, a húsvéti hétvégén is megtelt a part. Voltak, akik pihenni jöttek, és pár napot töltöttek el. Sokan – kihasználva a szeles, de a már a nyárt idéző időjárást - sétáltak a víz mellett, vagy éppen kerékpáros túrát tettek. A legfrissebb adatok szerint a Balatonnál, idén februárban a tavalyihoz képest 25 százalékkal nőtt a belföldi vendégéjszakák száma, a külföldi turisták esetében a növekedés 9 százalékos volt. A márciusi számokra várni kell, de az előjelek biztos növekedést feltételeznek.

A szolgáltatók, vendéglátóhelyek is készültek a "rohamra". Kinyitottak a fagyizók, cukrászdák, éttermek, illetve árusok várták a turistákat. A tóparti településeken bolt többek között futóverseny, gasztrofesztivál, húsvéti programok.

Az elmúlt hétvége abból a szempontból is különleges volt, hogy elindult a 178-ik balatoni hajózási szezon. Négy új jármű, kettő katamarán és kettő komp állt szolgálatba. Ezek már megfelelnek a 21-ik századi elvárásoknak. A Bahart flottája egy egyedi hajóval is bővült: megvásárolták a Jókai Nosztalgiahajót.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában