Nyitórendezvény

2024.04.05. 20:00

Időkapszula Csepregen - Majthényi László, a vármegyei közgyűlés elnöke jelenlétében zárták le a dobozt

Többek között alapító okirat, helyi borok, levelek, fotók, illetve magánszemélyek írásai kerültek abba az időkapszulába, amelyet pénteken helyeztek el a felújítás alatt lévő művelődési ház színháztermének pincéjében.

Horváth László

Javában zajlik Csepregen, a művelődési ház felújítása. A falak, az aljzat egyelőre még csupasz, azaz most volt lehetőség arra, hogy elhelyezzék az utókornak szóló időkapszulát. Hogy aztán emberöltő múlva, az akkoriak rácsodálkozhassanak arra, miként éltek az elődeik, milyen korszakos fejlődés történt a városban. Azt, hogy pontosan hol bújik meg a fémdoboz, a színházterem falára feltett márványtábla jelzi majd.

Csepregen
Projektnyitó Csepregen: Horváth Gábor alpolgármester tette helyére az időkapszulát. Balról Horváth Zoltán, mellette Majthényi László. 
Fotó: Szendi Péter

Csepregen, az  eseményen részt vett, Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke, Horváth Zoltán polgármester, a képviselő-testület tagjai, Finta József plébános, Sárváry László, illetve Pócza Antal díszpolgárok, Kovács András tűoltóparancsnok, az intézmények, civil szervezetek képiviselői, érdeklődő helyiek.

Az „Élhető - Fenntartható Komplex Városfejlesztés” elnevezésű beruházássorozat nyitóeseménye volt az időkapszula elhelyezése.  

- Jó volt belépni a művelődési házba, az ember érzi ennek az épületnek a patináját – mondta beszédében Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke. – A városban élő polgárokat szolgálta és szolgálja az intézmény. Éppen most zárult a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program (TOP). Kiderült, Csepregnek ebben tíz sikeres pályázata volt. Ezek között történt turisztikai attrakció fejesztés, bölcsőde épült, megújult a Malomkert, az iskolában, az óvodában, az önkormányzat épületében megtörtént az energetikai korszerűsítés. 

Az elnök kiemelte: a TOP Plusz keretében Csepregen három fontos beruházás történik. A legnagyobb léptékű, a 600 millió forint értékű Élhető város program. Emellett korszerűsítik a Területi Gondozási Központot, elvégzik a belső munkákat az egészségházban. Csepreg esetében azt mondati, a tizenhármas szám szerencsét hozott – zárta Majthényi László.
- Öröm számomra, hogy egy olyan projekt megnyitóján vagyunk, amelyik az egyik szívügyem – fogalmazott Horváth Zoltán polgármester.  – Kicsit becsapós, ha azt nézzük, hogy a beruházás csupán a művelődési ház teljeskörű felújítását jelenti. Az elmúlt időszakban számos olyan közmeghallgatás volt, ahol a felszólalók sorolták, mi mindent kellene megoldani, mi mindent lenne jó építeni a városban.  Ám, ezek megfelelő forrás hiányában nem valósulhattak meg. Aztán felcsillant a remény, hiszen mostani pályázatba számos elemet lehetett beépíteni.

A polgármester sorolta, a jövő héten kezdődik a Kossuth utcában a parkolók tényleges kialakítása. Az utca egy részének útburkolata a Magyar Közúttal közösen újul meg. A hivatal és az egészségház között gyalogátkelő lesz, a Fő téren okospadokat helyeznek ki. Rendbe teszik a Bognár Ignác utcát, illetve átépítik a Dózsa utcai parkot, a Malomkertben futópálya létesül. Megoldódik egy, a sokak által felvetett probléma, azaz fekvőrendőrt alakítanak ki az óvoda és az iskola előtt.

 Majthényi László, a vármegye közgyűlésének elnöke, valamint Horváth Zoltán, a lezárása előtt ellenőrizte az időkapszula tartalmát 
Fotó: Szendi Péter

 

A beszédek végén Horváth Gábor alpolgármester, a színházterem pincéjében helyezte el az időkapszulát. A dobozba került többek között Csepregről szóló könyv, a művelődési ház alapító okirata, helyi borok, levelek, fotók, receptek, ajándékok, illetve magánszemélyek írásai.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában