Felelős szülők

2024.04.18. 10:00

Hallásromláshoz vezethet

Hallásromlással fenyegeti a gyermekeket a zenés rendezvények többsége, ezért a szakma törvényi szabályozást sürget – hangzott el kedden a Magyar Zene Házában a hang világnapja alkalmából rendezett eseményen.

Polgár Patrícia

A gyermekek hallásvédelméért álltak ki szakemberek

Forrás: Shutterstock

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Akusztikai Osztályközi Állandó Bizottsága a Semmelweis Egyetem Fül-orr-gégészeti és Fej-nyak Sebészeti Klinikájával és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesületével együttműködve sajtótájékoztatóval egybekötött rövid szimpóziumot tartott a gyermekek hallásvédelméről, hallásnevelésükről, valamint ismertették törvényjavaslatuk részleteit is – írta az MTI. 

A szakemberek szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy a rendkívül nagy hangerejű rendezvények komoly veszélyt jelentenek a felnövekvő generációk hallására. Márki Ferenc, a BME Akusztikai és Stúdiótechnikai Laboratóriumának vezetője, az MTA Akusztikai Osztályközi Állandó Bizottságának elnöke elmondta: projektjükkel el szeretnék érni, hogy ezek a zenés rendezvények törvényileg szabályozhatóvá váljanak, mivel jelenleg a gyermekek hallásának védelmét semmilyen szabályozás nem biztosítja. A

z orvoscsoport vezetője, Hacki Tamás fül-orr-gége professzor elmondta: az orvosok már évtizedek óta figyelemmel kísérik azt a jelenséget, hogy a gyermekek egymást követő korosztályainak egyre rosszabb a hallása. Ennek oka pedig a szabadidős zaj, amelynek egyre jobban ki vannak téve a fiatalok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában