Tárlat

2024.04.03. 14:00

A magyarszombatfai kerámiagyár története és az őrségi fazekasok - Két kiállítás nyílt a húsvéti ünnepek idején a településen

Az Őrségi Kerámia Látogatóközpontban a húsvéti ünnepek alatt nyitották meg az Őrségi fazekasok, valamint a magyarszombatfai kerámiagyár története című kiállításokat.

Horváth Zoltán Szabolcs

Forrás: VN/Őrségi Kerámia Látogatóközpont

– A kerámiagyár lényegében Zsohár János fazekas családi házából nőtte ki magát. Ő gyűjtötte össze a kollégáit, s alakítottak előbb szövetkezetet, majd pedig gyárat. Az elején fazekas árukat gyártottak, és utána kezdtek el kerámiákat is készíteni. Mivel a gyárban többségében fazekasok dolgoztak, a két kiállítás összefügg egymással – foglalta össze a leglényegesebb információkat Apagyi Zsolt, az Őrségi Kerámia Látogatóközpont ügyvezetője. Hozzátette: a céljuk az volt, hogy felkutassák a gyár történetét, és emléket állítsanak a fazekasoknak, mivel Magyarszombatfa mégiscsak nekik köszönhetően lett híres. Mivel korábban volt egy – a Hagyománytól a tudományig címet viselő – tárlatuk, most már az érdeklődők három állandó kiállítást tudnak megtekinteni az intézmény nyitvatartási idejében. 

kiállítás
Szépség és praktikum: kiállításon a fazekasremekek enteriőrben
Forrás: VN/Őrségi Kerámia Látogatóközpont

A két kiállítás: 28 fazekastól közel ötszáz garnitúra látható, a kerámiákat pedig háromszáz készlet képviseli

A húsvéti ünnepek alatt megnyílt két tárlaton 28 fazekastól közel ötszáz garnitúra látható. A kerámiákat pedig háromszáz készlet képviseli, így ez összességében több mint ezer kiállított tárgyat jelent. Érdekesség, hogy a 2022- ben megnyitott, a kerámia és a tudomány összefüggésein alapuló kiállítás anyaga folyamatosan bővül. Nemcsak az úgynevezett alaptermékek láthatók, hanem akár a hadiiparban használt kerámiákból is kapunk ízelítőt. Legutóbb pedig a NASA, azaz az amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal egy hőpajzsát sikerült beszerezni. Egyértelműen kijelenthető, hogy érdemes mindhárom magyarszombatfai kiállítást megtekinteni a nyitvatartási időben, mégpedig mindennap 8–16 óra között a Fő út 39. szám alatt.

Megnyitó a látogatóközpontban
Forrás: VN/Őrségi Kerámia Látogatóközpont

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában