Csaknem kétszáz alkotás

2024.04.25. 15:59

Médiatudatosság: szakmai konferencia a Savaria Filmszemlén - Együtt élni a mesterséges intelligenciával

A médiatudatosság volt a központi témája annak a szakmai konferenciának, amelyet a Savaria Filmszemléhez kapcsolódóan szervezett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Savaria Filmakadémia Egyesület az ELTE Savaria Egyetemi Központban szerdán.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: © Cseh Gábor

Minden eddiginél több, csaknem kétszáz alkotás érkezett a 11. Savaria Filmszemlére a Kárpát-medencében és távolabbi országok magyar közösségeiben élő filmes alkotóktól. Idén három kategóriában: fotó- és filmművészet, színházművészet, valamint irodalom kategóriákban várták a pályaműveket. Dr. Kollarik Tamás, a Savaria Konferencia elnöke elmondta: az ország legfontosabb filmes eseményei közé nőtte ki magát a Savaria Filmszemle az elmúlt évtizedben. Az innovatív szervezőgárdának köszönhetően minden esztendőben újdonsággal jelentkeznek. Idén a médiatudatosság adta a fő témát, a filmszemléhez kapcsolódó szakmai konferencián a mesterséges intelligencia kérdéskörét járták körbe. 

médiatudatosság
Fotó: © Cseh Gábor

Ezzel kapcsolatban így fogalmazott: 

 Olyan kihívás, amelyre folyamatosan reagálni kell. Nincs nálunk a bölcsek köve, de megpróbáljuk megmutatni, miként élhetünk együtt vele. Nem elkerülni kell, nem lenevelni kell róla az emberiséget, hanem meg kell próbálni okosan együtt élni vele. Épp úgy, ahogy az okos eszközeinkkel.  

Az előadók többek között arra keresték a választ, hogyan tűnhet ki egy film a mai digitális zajban; miképpen változik a mozgóképhez való viszonyunk a közösségi média hátterében, a médiahatóságnak miként segíthet az alfa generáció digitális nevelésében. Dr. Bognár Balázs, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóség igazgatója napjaink információbiztonsági kihívásait ismertette, dr. Rab Árpád Szörény egyetemi oktató, az NMHH tanácsadója “Mi az ami változik, és MI az ami nem?” címmel tartott előadást. 

 A mesterséges intelligencia a szöveg és a kép után már filmet is képes generálni. Varászlatos képességnek tűnik, csak akik a filmszakmában dolgoznak, tudják, hogy mindez csak szinte olyan és nem olyan. De miként értékeljük a kettő közötti különbséget? Hogyan lehet erre reagálni?  mutatott rá az egyik legaktuálisabb jelenségre. 

Majd így folytatta:  az igazán lényeges a téma, az egyediség, az adott pillanat megragadása. Ha továbbra is ezek számítanak, akkor teljesen mindegy, hogy milyen kamerával forgatunk. Nem az ecset számít, vagy az, hogy papírra vagy tabletre rajzolok-e, hanem hogy meg tudok e vele szólítani valakit. 

A Savaria Filmszemle idén is a díjkiosztó gálával zárul a szombathelyi AGORA Savaria Filmszínházban Az idei életműdíjat Molnár Piroska Kossuth- és Jászai-díjas színművész, a nemzet színésze, valamint Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező kapja. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában