Díjkiosztó

2024.04.22. 11:27

Minden műfaj jelen volt – Fiatal felnőttkorba ért a Vas-Film fesztivál - fotók

A huszadik mozgókép-ünnepet, a Vas-Filmet hetedik alkalommal rendezte Vépen a Vépi Művelődési Ház és Könyvtár és a Táplánszentkereszt Kultúrájáért Egyesület. Országos találkozó és műhely-hétvége helyszíne volt hétvégén a kultúrház, ahol az is kiderült: akik innen indultak, máig összekapcsolódnak.

Tóth Katalin

Fotó: Szendi Péter

Az idén hatvan alkotást vetítettek a kultúrházban közel 12 óra – 693 perc – összterjedelemben, 59-ből 29-et a verseny kategóriában. Kovács Péter polgármester, Iszakné Koszorús Judit, a művelődési ház vezetője és Meskó Krisztián fő szervező köszöntője után szombaton 9.15-kor indult a filmfolyam és vetette bele magát a munkába a dr. Muhi András vezette zsűri. A Magyar Filmművészek Szövetségének elnökén kívül Pauló-Varga Ákos filmes újságíró, filmforgalmazó; Csurák Erzsébet képzőművész, művészeti tanácsadó és Babai-Mező Borka vépi középiskolai tanár, művelődésszervező figyelt a vászonra, jegyzetelt kitartóan és értékelte külön a délelőtt és délután látottakat. Vasárnapra hét versenyző alkotás és az információs blokk filmjei maradtak. 

Szombaton a késő esti értékelésen jártunk, ahol a jelen lévő alkotók (is) véleményt –dicséretet, kritikát, direkt tanácsot – hallhattak filmjeikről témaválasztás, vizualitás, narratíva, kompozíció, látásmód, hangulat, szerkesztés szempontjából.

Muhi András Balázs Béla díjas filmproducer, filmrendező, zsűrielnök vasárnap külön is értékelte a idei mezőnyt. Mint mondta, mindig meglepi, milyen sok film készül az országban. A vépi fesztiválon minden műfaj jelen volt. S míg korábbi tapasztalata szerint a függetlenfilm-fesztiválokon a fikció vitte a pálmát, itt abból nem volt sok. A dokumentum- és tudományos ismeretterjesztő filmeken kívül animációs, oktatófilm, tévéműfajokat és nagy örömére kísérleti filmet is láthattak. A mezőnyben igazán remek, jó, kevésbé jó, közepes és gyengébb filmek is voltak, könnyen döntöttek a díjakról, mondta. Filmet készíteni talán a legnehezebb műfaj, húzta alá, majd Giuseppe Tornatore olasz filmrendezőt, forgatókönyvírót idézte: Nem az a véletlen, ha egy film rossz, hanem az, ha jó.

Az idén is működött az Édes Élet sarok finom sütikkel, a Tegyünk Együtt Vépért Egyesület vállalta a bográcsos ebéd készítését – paprikás krumplijuk a zsűri és a vendégek egybehangzó értékelése szerint Oscar-díjat ért. Vasárnap a Jáde Hastánc Klub táncosai mutattak be show kategóriás produkciót a fesztivál vendégeinek. Végül – hagyomány ez is – kiderült a következő Vas-Film időpontja: 2025. április 26-27-én rendezik a 21. fesztivált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában