Meeting helyett egy e-mail is elég lett volna

2024.04.09. 10:00

Nagy Produktivitás Körkép: milyen tényezők hátráltatják a munkavégzést?

Az ország első produktivitás körképében ezer fehérgalléros dolgozó mondja el, hogyan látja saját munkáját és cége működését egy olyan világban, ahol a technológia kéznél van, de gyakran mégsem használják.

Tóth Katalin

Az állandó időnyomás alatt dolgozó menedzserek panaszkodnak leggyakrabban a felesleges találkozókra

Forrás: Shutterstock

Számos tényező befolyásolja, hogy egy munkavállaló mennyire érzi jól magát a munkahelyén és mennyire fenyegeti a kiégés veszélye. Ezek közé tartozik, hogy megfelelően szervezett-e a munka, mennyi idő megy el a felesleges értekezletekre, hogyan találnak utat a jó ötletek, valamint, hogy mennyire hatékony a cégen belüli információáramlás és ennek hogyan tud részese lenni maga a dolgozó.  Ezekre a kérdésekre válaszol a Nagy Produktivitás Körkép.

Ez a meeting egy e-mail is lehetett volna” – az irodai kultúrában szállóigévé vált mondat kifejezően írja le az egyik legelterjedtebb céges jelenséget: a felesleges értekezleteket, megbeszéléseket. A megkérdezettek közel kétharmada legalább heti 1-2 alkalommal sóhajt fel így, de 12 százalékuk heti 3-4 találkozót is inkább e-maillel váltana ki.

Az ötven fő alatti cégeknél a válaszadók fele soha nem érzett így, az ennél nagyobbaknál viszont kétharmaduk legalább heti 1-2 meetinget tart időpocsékolásnak.

A munkavégzés természetes flow-ját nemcsak az időrabló meetingek akasztják meg, de az is, ha nincs kéznél az éppen a szükséges információ. A megkérdezettek kétharmadának heti szinten 0,5-2 órát, minden huszadik válaszadónak 2-3 órát vesz el a munkaidejéből, hogy olyan el nem mentett vagy rosszul rendszerezett dokumentumok, e-mailek, fontos információt tartalmazó anyagok után kutat, melyekre sürgősen szüksége lenne. A belső kommunikációs akadályok is jelentős problémát okoznak a dolgozóknak. A magyar fehérgallérosok csaknem ötöde úgy érzi, hogy kimarad a vállalati információs körforgásból, és nem értesül időben a fontos eseményekről. 

Nem segít a helyzeten az sem, hogy a válaszadók 56 százaléka saját bevallása szerint a munkaideje legalább 10 százalékában olyan munkát végez, amit egy nála alacsonyabb képzettségű, kevesebb tapasztalattal rendelkező kolléga is el tudna látni. Az online felmérést a META-INF készítette az NRC piackutató közreműködésével. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában