Pályázati forrásból

2024.04.19. 14:51

600 millió forintból újulnak meg utcák Répcelakon

Pályázati forrásból, 600 millió forintból indul el az Élhető Répcelak nevet kapott, a település közlekedésének fejlesztésére irányuló beruházás sorozat. A projekt hivatalos megnyitóját pénteken délelőtt tartották meg a répcelaki önkormányzati hivatalban.

Polgár Patrícia

Fotó: © Cseh Gábor

A TOP Plusz programban megvalósuló projektre a város a Vas Vármegyei Önkormányzati Hivatallal konzorciumban nyert el vissza nem térítendő támogatást az Európai Uniótól. Mint azt Szabó József polgármester a projektnyitón kiemelte, a város és az önkormányzat számára nagyon jelentős beruházás indulhat el Répcelakon. Elmondta, a nyílt közbeszerzésre három érvényes pályázat érkezett, a legkedvezőbb ajánlatot a Balázs Közmű Kft. adta. 

Répcelak
Szabó József, Répcelak polgármestere
Fotó: © Cseh Gábor

- Olyan szerencsésen alakult a helyzetünk, hogy a kivitelező által ajánlott összeg jóval kevesebb, mint amennyi a rendelkezésünkre áll. Ami külön öröm, hogy az elnyert támogatás fennmaradó részét is teljes egészében elkölthetjük – mondta a polgármester, majd hozzátette: jelenleg egyeztetések folynak arról, hogy a maradék összeget mire is használják fel, de valószínűleg az Arany János utca fejlesztésére és a húsbolt melletti járda kiszélesítésére és kerékpárút építésére fordítják majd.

Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében arról beszélt, jó látni, hogy Répcelakon vannak fejlesztési elképzelések, amelyek meg is valósulnak. Emellett szólt arról is, hogy a TOP Plusz programban csaknem háromszor annyi forrás érkezik Répcelakra, mint a márciusban zárult TOP-ban, ugyanis a jelenlegi 600 milliós beruházás mellett 257 millió forintot kap még a város a művelődési ház és az iskolai tornaterem energetikai korszerűsítésére.

Végezetül Balázs Dávid, a kivitelezést végző kft. ügyvezetője a projekt részleteibe avatta be a hallgatóságot. Elmondta, hogy nettó 284 millió forintért nyerték meg a közbeszerzést. A terveik szerint május elején vonulnak fel, az első ütemben a Bartók Béla és a Vízmű utcák készülnek el, ezekkel párhuzamosan megkezdik a munkálatokat a József Attila és a Csánigi utcákban, végül, a harmadik ütemben dolgoznak az Arany János utcában.

© Cseh Gábor
Fotó: © Cseh Gábor

A Bartók Béla utcában kétoldalt kerékpársáv épül, emellett kiszélesítik az útburkolatot, áthelyezik a buszmegállót és egy négy állásos párhuzamos parkolót is kialakítanak és 14 lombhullató fát is elültetnek. A Vízmű utca teljes hosszán új térkő burkolatú járda épül. A József Attila utcában amellett, hogy felújítják az utat, 29 darab ingyenesen használható parkolót és két darab elektromos autótöltő állomást építenek, az utcát egyirányúsítják. Új gyalogátkelők, új autóbusz öblök létesülnek és bővül a már meglévő szabadtéri tornapálya. Az Arany János utcából kizárják az autóbuszokat, melyek ezentúl a József Attila utca - Csánigi utca közti területen parkolhatnak. A korábbi autóbusz öblöt átalakítják, a helyén hét állásos párhuzamos parkolót alakítanak ki. Jelentős infrastrukturális fejlesztések – egyebek mellett kerítés építése - valósulnak meg továbbá a Móra Ferenc Általános Iskola, valamint a Répce Sportcsarnok körüli területek rehabilitációja során. A kivitelezési munka várhatóan 2025. március 31-ig elkészül.

A rendezvény a kivitelezési szerződések ünnepélyes aláírásával zárult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában