Helyi közélet

2024.04.08. 17:52

Sebezhetőbb a cég, ha a vezető kevés érzelmi támogatást ad

Sebezhetőbbek gazdasági válság alatt azok a vállalatok, ahol a vezetők kevés érzelmi támogatást adnak az alkalmazottaknak – állapították meg a Corvinus kutatói. A Közgazdasági Szemle tanulmánya szerint a vezetői stíluson kívül a túlzott profitorientáltság is hátrányba hozhatja a cégeket.

Vaol.hu

A várhatótól elmaradó árbevétel vezetői gyakorlatokhoz köthető okait tárták fel a Budapesti Corvinus Egyetem kutatói. Vizsgálatukban a Covid okozta iparági sokk eltérő hatásaira kerestek magyarázatot 286 tényező alapján. Az egyetem Versenyképesség Kutatóközpontja a járvány előtti években átfogó felmérést készített a magyar középvállalatok menedzsmentmódszereiről. Az eredmények alapján sérülékenyebbek azok a cégek, ahol a vezetőkre kevésbé jellemző a kapcsolatorientált vezetői stílus, ezért kevésbé tartják saját feladatuknak a munkatársak szakmai és érzelmi támogatását, valamint a szakmai vezetést és ellenőrzést. A tanulmány szerint azok a vállalkozások is alulteljesítenek, ahol a vezetők egyöntetűen kiemelten fontosnak tartják a minél nagyobb profit elérését. Azok a cégek is hátrányban vannak, ahol a vezetők a HR-rendszereket kevésbé ismerik el és ahol az átképzés kevésbé jellemző. Sebezhetőbbek azok a vállalatok is, amelyeknek a digitális felkészültsége gyengébb, ahogy azok is, amelyek családi cégek. A válság alatt a várhatónál gyengébben teljesítő vállalatokról, illetve a vállalatvezetésről a kutatás alapján olyan kép rajzolódik ki, hogy a munkavállalókat inkább termelési tényezőnek, semmint felhatalmazható és megtartandó emberi erőforrásnak, kollégáknak tartják, mondta Kiss-Dobronyi Bence, a kutatás első szerzője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában